Дъждовният сезон започва, галерията в Кърджали още чака ремонт Персоналът подготвя кофи и легени, за да спасява неспасяемото

Валентина ИВАНОВА

Още от месец юли в Художествената галерия „Станка Димитрова“ в Кърджали очакват да започне неотложният ремонт на покрива, обещан от предишния кмет Хасан Азис.

Даниела Коджаманова, директор на музея и галерията, припомни, че през лятото е получила нареждане от общината да подготви сградата, тъй като до дни влиза строителната бригада.

Произведенията на изкуството от експозицията „Стари майстори“, намиращи се на втория етаж, бяха прибрани още преди години, при първите течове от покрива. След разпореждането колегите прибраха и картините от първия етаж. За да се избегне досегът с прах и вредни влияния, всички икони в Криптата също бяха опаковани. Изолирана бе и решетъчната врата, припомня за „Нов живот“ хронологията Коджаманова.

Така цяло лято вратите на културната институция бяха затворени и уредниците бяха принудени да връщат посетители, което се отрази негативно на туристическия поток. Прекрасните платна на класиците Владимир Димитров-Майстора, Ярослав Вешин, Стоян Венев, Лика Янкова, Михалис Гарудис, Мърквичка, както и произведенията на съвременното изобразително изкуство бяха «приспани» в депото и скоро май няма да бъдат видени от любителите и гостите на Кърджали.

От онзи юлски ден до днес няма знак от страна на администрацията, че нещо ще бъде предприето. Всички кърджалийци се надяваме новият кмет бързо да сформира екипа си и спешно да намери някакво решение, казва директорката.

Междувременно започва дъждовният сезон и отново персоналът е приготвил кофи и легени, за да спасява неспасяемото.

Снимки: Ваня Иванова и архив

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *