Шинаси Сюлейман: Получих огромно доверие, което за мен е и огромна отговорност В туризма Кирково се развива най-бързо, едва ли друга община в областта може да се похвали с толкова хотели, спа центрове, къщи за гости. Ще продължаваме да подкрепяме предприемачите

  • Проектите, с които общината е готова, са за над 20 милиона лева, ще кандидатстваме за спортни съоръжения, тротоари, улична мрежа, пътища

  Интервю на Валентина ИВАНОВА

– Г-н Сюлейман, спечелихте отново доверието на избирателите в община Кирково и за трети мандат ще бъдете кмет. Коя е първата задача пред вас? Какво остана недовършено?

– Спечелих вота за трети път и то с много висок резултат. Вероятно хората са оценили моята работа и дадоха дори по-голямо доверие. Такъв голям процент Кирково не е виждал. Но той сам по себе си носи голяма отговорност, а тя предполага много работа, контрол и добро управление.

Първо се заех да прегледам готовите проекти, с които общината разполага. Те са за над 20 милиона лева. На стартовата линия сме за кандидатстваме за спортни съоръжения, стадиони, тротоари, улична мрежа, пътища, каквито са и очакванията на жителите.

– Има ли в общината проблеми с водоснабдяването, чието решение предстои?

– Кирково е изцяло селски тип община – има 73 села, разпределени в 4 района: Кирково, Чорбаджийско, Бенковски и Фотиново, всеки със своята специфика. Водоснабдяването е проблем предимно в населените места със собствено водохващане. Техните водопроводи са на над 50 години, доста компрометирани, не са към ВиК. Опитваме се частично да подменяме вътрешната водопроводна мрежа, както направихме в село Орлица. Но когато няма водомери, се харчи много вода на едни места за сметка на други. Продължаваме да търсим нови водоизточници чрез сондажи, защото открити води вече е трудно да се намерят.

– През последните години общината бе изправена пред големи природни бедствия като наводнения, пожари, свлачища … Това направи ли ви по-подготвени за подобни изненади?

– Срещу природата и бедствията надали имаме сили да се справим. Благодарни сме на всички хора, които се притекоха на помощ при гасенето на пожарите на Гюмюрджински снежник. Надявам се вече всички да сме по-внимателни и отговорни при боравенето с огън.

В общината вече сме видели какви не количества валежи – от 150 до 250 литра на кв.м за денонощие, които водят и до свлачища. За отстраняване на невралгични точки като дерета, укрепвания, срутища, общината подготви и внесе в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане проекти. Един от тях е за почистване на коритото на река Кирковска в участък от близо 2 км. При всеки дъжд центърът се превръща в море и създава проблеми на търговските обекти. Но, както всички знаем, имаше много бедствия във вътрешността на страната и на Кирково не му дойде редът. Не губя надежда и нашите проекти да получат зелена светлина.

– Името на Кирково се свързва с граничния пункт „Маказа“, който даде силен тласък на туризма. Какви са вашите наблюдения за развитието на общината в тази сфера?

– В сферата на туризма Кирково е най-развиващата се община в област Кърджали. В момента наличната база наброява над 700 легла. По време на пандемията справка от Статистиката показа, че от 9800 останали туристи за месец в областта, над 5000 са в Кирково. Едва ли друга община може да се похвали с толкова хотели, спа центрове, къщи за гости. И всичко това се дължи на географското положение и връзката с Гърция. Общината подкрепя предприемачите като облекчава процедурите. Затова заедно се радваме, че с всяка изминала година местата за пребиваване се увеличават.

– Продължава ли чушката да е царицата на земеделието в Кирковско?

– Променихме името на популярния фестивал на чушката, вече се нарича Фестивал на плодородието. Искахме да обнадеждим и стимулираме производителите на плодове, различни зеленчуци. Тази година беше много добра цената за изкупуване на пипера. Хората още отсега полагат грижи наторяват подготвят си нивите.

Преди 7-8 години, когато подехме идеята за развитие на зеленчукопроизводството, се надявахме броят на чушкарите да нараства прогресивно, но не се случи. Младите хора не искат да се занимават със земеделие. Надявам се тези, които вече са се захванали, да не се откажат – все пак си докарват прилични доходи.

– Тютюнопроизводството зачеркнато ли е окончателно в района?

– В по-планинските райони като Тихомир, Малкоч, Средско, Кукуряк и др. все още няма семейство, което да отглежда по-малко от 2-2,5 тона тютюн до 3 тона. Явно хората си харесват тази култура и я отглеждат с любов. Доволни са, годината беше добра за тях.

– Предвиждате ли промени в структурата на общинска администрация?

– Обсъждаме и с политическия, и с административни екип евентуални промени, с цел по-добро управление. Екипът работи добре. Мислим за създаване на нов отдел, но не веднага. По структура имам двама заместници. Досегашните Валентина Димитрова и Тасим Хаджифейсал запазват позициите си.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *