Ердоган: Израел трябва да бъде съден в международни съдилища за престъпленията в Газа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник пред генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че Израел трябва да бъде подведен под отговорност в международните съдилища за това, което той нарече военни престъпления, извършени в Газа, съобщи турското президентство.

Израел започна офанзива по въздух и земя срещу бойците на Хамас в Газа, в която бяха убити повече от 15 000 души, според здравните власти в Газа.

Офанзивата беше предприета, след като „Хамас“ вилня в южната част на Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки 240 за заложници.

В телефонен разговор преди планираното за сряда заседание на Съвета за сигурност на ООН за Газа, Ердоган и Гутериш обсъдиха „очакванията на международната общност по отношение на незаконните атаки на Израел“, достъпа на хуманитарна помощ в анклава и усилията за траен мир, съобщи турското президентство.

„По време на разговора президентът Ердоган заяви, че Израел продължава безсрамно да потъпква международното право, законите на войната и международното хуманитарно право, като гледа в очите международната общност и трябва да бъде подведен под отговорност за престъпленията, които е извършил пред международното право“, се казва в изявление.

Турското външно министерство съобщи, че външният министър Хакан Фидан ще присъства на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.

В изявление се добавя, че Фидан ще се срещне и с колегите си като част от така наречената контактна група на някои мюсюлмански страни, сформирана от Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) този месец, за да обсъди Газа със западните сили и други.

Турция остро критикува атаките на Израел срещу Газа и призова за незабавно прекратяване на огъня, за да се даде възможност за дискусии за решение с две държави на по-широкия израелско-палестински конфликт.

Ердоган нарече израелските атаки срещу Газа геноцид и обвини Израел, че е „държава-терорист“. Израел отхвърля подобни обвинения и заявява, че действа в самозащита срещу враг, който се стреми да го унищожи.

Турция също така е домакин на някои членове на Хамас, които не смята за терористична група, за разлика от САЩ, Европейския съюз и някои страни от Персийския залив. Тя обвини Запада, освен Испания и Белгия, в съучастие поради подкрепата им за Израел.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *