Лавров пристигна в Скопие за Съвета на външните министри на ОССЕ, без да прелети над България

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Северна Македония, където от 30 ноември до 1 декември ще се проведе заседание на Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщава „Интерфакс“.

Самолетът на руския министър кацна в Скопие рано сутринта в четвъртък. ТАСС допълва, че дължината на маршрута на министерския самолет е била около 4 хиляди км, а пътуването е продължило повече от пет часа.

Самолетът на Лавров е прелетя над Турция и Гърция, въпреки че предварително се очакваше маршрут през България.

Както научи ТАСС, българската страна е отказала да допусне прелитане на самолета на ръководителя на руското външно министерство, ако на борда е официалният представител на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

В нотата на българското външно министерство, с която агенцията разполага, се посочва по-специално: „Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация в съответствие с бележката. Разрешението не се отнася за директора на информационния отдел и печата на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на ЕС.“

Захарова съобщи по-рано, руското външно министерство е получило редица заявки за двустранни срещи, като в програмата на министъра са предвидени както многостранни, така и двустранни събития.

По време на брифинг предния ден официалният представител на руското външно министерство отбеляза, че САЩ и някои държави от ОССЕ „правят всичко, за да попречат на нормалното участие“ на Русия в организацията, но Москва прави всичко необходимо за изграждане на работа в Министерския съвет „по конструктивен начин“.

Участието на Лавров вече предизвика разногласия. 

Припомняме, че Украйна,  Латвия, Литва и Естония по-рано обявиха, че няма да участват, ако Лавров участва в него. Както каза пред репортери заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко, това решение по никакъв начин няма да повлияе на съдбата на организацията.

Не се предвижда двустранна среща с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, чийто самолет получи разрешение да прелети през територията на България на път за Скопие. Това заяви във вторник вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел.

„Не всички членове на делегацията на Лавров са получили разрешение да преминат през българското въздушно пространство за срещата на ОССЕ в Скопие. София никога не би си позволила да даде разрешение за прелитане през въздушното пространство, ако нямаме ясна представа за състава на делегацията.“, каза Габриел.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *