Предстои саниране на Белия кораб в Кърджали И 43 многофамилни сгради очакват одобрение от министерството

Нов живот

Предстои саниране на Белия кораб, където се помещават администрациите на община Кърджали и областния управител. Сред трите одобрени за финансиране   проекта за енергийна ефективност са още бившия Окръжен съвет, където се намират  канцелариите на различни социални и земеделски служби, и Детска градина «Ян Бибиян». Това каза пред журналисти заместник-кметът Даниел Делчев.

Предстои там да се извършат хидро и топлоизолации на покриви, подмяна на дограма и др., като бъдат запазени фасадите и архитектурния облик на сградите. Продължителността на проекта за детското заведение е 24 месеца,, а за другите– 30 месеца.

По същата схема има подаден проект и за спортна зала Арпезос, очаква се оценката да  приключи до края на годината, уточни Делчев. Дотогава трябва да стане ясно и колко от кандидатствалите многофамилни сгради ще бъдат финансирани. Подали са документи 43 кооперации със заявен ресурс от 72 милиона лева.

Вероятно ще бъдат подкрепени етажни собствености за около 30 милиона лева, като подадените суми за кооперация са между 1 милион и 800 хиляди лева и 3 милиона и 300 хиляди лева, в зависимост от площта и заложените мерки. Това е и причината хората да кандидатстват и на втори етап, като са готови да участват с 20 процента собствено финансиране, добави зам.кметът.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *