Себихан Мехмед: Преди 4 години посрещнахме Дънди с притеснение, днес работим в разбирателство /ВИДЕО/ Тя благодари на фирмата, че помага на хората, които искат да живеят в Крумовград

Нов живот

Себихан Мехмед, кмет на Крумовград, бе сред специалните гости на тържеството, с което златодобивната компания „Дънди Прешъс Металс“ отбеляза 20 години от началото на дейността си в България. Общината е едното от двете места, където фирмата оперира у нас. В близост до родопското градче вече работи «Ада тепе», първият новоразработен рудник от 40 години насам в Република България. Той е и първият за община Крумовград.

Развълнувана Себихан Мехмед поздрави юбилярите и припомни първата си среща с Дънди: В началото ние, местните хора, имахме притеснения и много претенции, но всичко това отмина във ремето защото с взаимен диалог и разбирателство стигнахме до момента, когато преди 4 години стартира производството на злато от фабрика Ада тепе.

Тя припомни големия компромис, направен от Дънди. Компанията промени начина за добиване на злато, като се отказа от цианидите, макар да знаеше, че ще печели по-малко. Освен това замени традиционното хвостохранилище с иновативно интегрирано съоръжение за съхранение на минните отпадъци.

Към днешна дата в предприятието в Крумовград работят 90 процента са местни млади хора, с което е изпълнено още едно важно за общината изискване.

Още от момента, когато заработи фабриката през 2019 година, се създаде и Фондът за подкрепа на малкия бизнес, финансиран от Дънди. До днес са одобрени 60 проекта и са открити 130 работни места. Това гарантира икономическа устойчивост в региона.

Малките бизнеси дават живот и поминък. Те са за производство на мебели, текстил, сирене и кашкавал, оранжерии, ресторантьорство. Чакамеи изграждане на консервна фабрика, която ще изкупува продукцията на местните производители, добави кметицата.

Тя благодари на Дънди, че помага на хората, които искат да живеят в Крумовград. Пожела на компанията поне още 20 години да работи на територията на България, все така безаварийно и отговорно, както досега, завърши Себихан Мехмед.

                                                                                                                                                                                             🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *