Крумовградски ученици се пренесоха в Германия след Първата световна война В Средно училище „Васил Левски“ проведоха избори за Райхстаг

Нов живот

Учениците от IXв клас, профил „Обществени науки“ и техният учител по история и цивилизации Илиян Тосков, организираха  симулационен урок по история и цивилизации, в който представиха проблемите на Германия след Първата световна война. Учениците влязоха в ролята на лидери на партии, които се борят за властта в страната. Те представиха своите програми пред избирателите, за да се опитат да ги убедят да гласуват за тях. Едновременно с изборите за Райхстаг бяха организирани и избори за Райхспрезидент. Кандидатите за президент представиха своите виждания за развитието на Германия. Някои бяха подкрепени от партии, а други бяха независими. „Избирателите“ разгледаха предизборните обещания и дискутираха дали те са изпълними във време на следвоенна криза или са популистки. След това се проведоха изборите за Райхстаг и Райхспрезидент. Изборите за парламент се проведоха по пропорционалната избирателна система, а президентските избори – по мажоритарната система. Така учениците се запознаха със спецификите на пропорционалната и мажоритарна избирателна система.

Резултатите от изборите за Райхстаг определиха мнозинство за десните и крайнодесните партии. Изборите за Райхспрезидент не излъчиха победител на първи тур. За втори тур се класираха един от независимите кандидати и кандидатът на левите сили. Това е предпоставка за задълбочаване на кризата, заради това, че десните контролират Райхстага, но няма да имат президент. Учениците дискутираха пълномощията на президента и парламента и опасностите, които крие Ваймарската конституция, заради силната власт на президента, а също фрагментирането на парламента, където коалициите не просъществуват дълго време.

В следващите часове учениците ще продължат да работят по темата за задълбочаването на кризата в Германия. Ще анализират слабостите на законите и политическите партии, които водят до налагане на тоталитарна диктатура.

 

 

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *