Какво се случва с некласираните проекти за саниране в Кърджали? Общинският съветник от ГЕРБ Иван Илиев пита кмета

Нов живот

Как община Кърджали ще постъпи с некласираните проекти за саниране на жилищните сгради по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост, за които разходите за енергийно обследване и технически паспорт вече са разплатени и няма да бъдат възстановени по програмата, дали ще ги подкрепи да участват на втори етап, попита общинският съветник от ГЕРБ Иван Илиев на последното заседание на ОбС във връзка с одобрените споразумения за партньорство между община Кърджали и сдруженията на собствениците, подали заявления за участие в първия етап на процедурата.

До крайния срок за внасяне на предложения, който изтече на 31 май 2023 г, общината е подготвила и депозирала 43 предложения за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради в качеството си на администратор на безвъзмездна финансова помощ.

Към днешна дата обаче няма крайно класиране на допуснатите сгради, не е ясен броят на сключените споразумения, нито окончателните стойности.

Местната власт следва да заяви предварително предвиждат ли се непредвидени разходи за саниране, които не се финансират от програмата и ако да, ще бъдат ли те за сметка на общинския бюджет или ще се изискат като собствен принос на сдруженията, коментира Илиев.

Община Кърджали трябва да направи всичко възможно да сведе до минимум риска от неизпълнение на програмата в предвидените срокове, а именно – 30 юни 2026 г, иначе ще се наложи да поеме на свой гръб разходите, които няма да бъдат верифицирани, обобщи общинският съветник.

🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *