Откраднаха рояла на руски пианист преди концерт в Сицилия Инструментът на Михаил Плетньов на стойност над 100 000 евро вече е открит от полицията

Злосторници откраднаха пианото на световноизвестния руски музикант и композитор Михаил Плетньов преди концертите му на остров Сицилия, съобщи Palermo Today. Грабителите проникнали в хотелски паркинг и за „добре дошъл“ на маестрото задигнали фургона, в който бил затворен инструментът на стойност над 100 000 евро.

66-годишният руски пианист бе пристигнал в Сицилия няколко дни по-рано с личното си пиано марка Shigeru Kawai за два концерта, режисирани от Брайън Адамс – тази вечер и в събота в престижния Театро Политеама в Палермо. Снощи обаче музикантът забелязал, че микробусът Fiat Ducato, използван за транспортиране на инструмента, е изчезнал от паркинга на хотела и веднага подал сигнал в полицията.

Снощи в новините Tg1 на държавната телевизия Rai Uno пианистът Плетньов на отличен италиански обясни, че когато разберат цената на пианото, крадците вероятно ще го изоставят някъде, тъй като няма да могат да го пласират лесно. Така и станало.

Разследващите от отряда за бързо реагиране, анализирайки изображенията, записани от камерите, монтирани в района, ограничават периметъра на търсене около централната гара и близкия жилищен комплекс. Няколко часа по-късно нощес, след поредица от огледи, полицията открива микробуса с фургона, частично повреден и празен, а малко след това в един гараж в района – и скъпоценния роял, затворен в отделен бокс. Той е бил върнат на световноизвестния пианист. Едва ли обаче той ще свири на него тази вечер, тъй като трябва да бъде проверено в какво състояние е и нанесени ли са му щети.

Инструментът е изработен специално за Плетньов и с него пианистът пътува по света и свири на всички дати от настоящото си международно турне, пише La Sicilia. Полицията продължава да издирва самоличността на извършителите на кражбата.

Михаил Плетньов е роден през 1957 г. в град Архангелск. Започва да развива отрано международна кариера, а на 21 години печели първа награда и златен медал на конкурса „Чайковски“ в Москва, считан от мнозина експерти за най-значимия клавирен конкурс в света. Плетньов е активен и като композитор и диригент, записал е над 10 диска за Deutsche Grammophon, сред които едно легендарно двойно CD с изпълнения на живо от Карнеги Хол в Ню Йорк. Неговият репертоар се простира през векове и включва сонатите и фантазиите на Карл Филип Емануел Бах, последните сонати на Бетовен и всички най-важни произведения от периода на Романтизма, както и четирите концерта за пиано и оркестър от Рахманинов, на които е смятан за един от най-авторитетните живи тълкуватели и интерпретатори. Неговите версии на балетите на Чайковски се приемат за абсолютен пример за съвременно клавирно майсторство.

От 1999 г. Плетньов има и швейцарско гражданство. Началото на войната с Украйна през 2022 г. го заварва като художествен директор на Руския национален оркестър. В знак на несъгласие с политиката на Кремъл маестрото напуска родината си и се установява в чужбина.

Михаил Плетньов неведнъж е концертирал и в България, за последно – на 19 ноември т.г. в рамките на настоящото си европейско турне, под палката на маестро Найден Тодоров със Софийската филхармония. И не му откраднахме пианото.

Източник: сега.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *