Шинаси Сюлейман: Заради последователната политика на ДПС днес сме пълноправни граждани на Европа /ВИДЕО/ Декемврийските събития преди 39 години са исторически урок, който сме научили

Нов живот

На лобното място на загиналата преди 39 години Тюркян, в кирковското село Могиляне отново се събраха хиляди български турци, за да си спомнят за първите протести срещу т.нар. Възродителен процес. Кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман припомни събитията през мразовития декември.

В своята реч той каза: Днес е 26 декември. Тази дата остана завинаги паметна в историята на община Кирково. Точно преди 39 години, през мразовития декември, на този площад в село Могиляне, пълен както е днес със стотици хиляди хора, е царял милиционерски произвол и насилие и се е проляла кръв. На мирен протест са дошли от селата Каялоба, Горски извор, Китна Пресека и Добромирци, за да защитят своите имена и правото си на самоопределяне и вероизповедание.

В скута на майка си беше застреляна малката Тюркян. Тя се превърна в ангел, за когото нашите деца днес пишат стихове и редят песни. Тюркян стана символ на единството и заедността, символ на борбата за човешки права и най-малката жертва на т.нар. Възродителен процес. Освен 17-месечното момиченце, тук намериха смъртта си и 45-годишната Айше Хасан от Каялоба и 43-годишният Муса Якуб от Китна.

Паметникът, издигнат през 1998 година, е първият след падането на комунистическия режим. Пред него се събираме всяка година с чувство за дълг, чест и достойнство, за да покажем, че тези събития за нас са много важни. Те са исторически урок и за всеки един от нас и за идните поколения. Събитията тогава ни научиха на толерантност, научиха ни да обичаме, а не да мразим, да бъдем заедно, вместо да се разделяме.  Те ни правят по-добри хора.

Днес имаме привилегията да живеем като свободни и пълноправни граждани на България и Европа. Благодарение на всички жертви и на последователната демократична толерантна и обединяваща политика на нашата партия – ДПС.

Ако преди 39 години нашите братя и сестра са се борили за извоюване на изконните си човешки права, днес ние се борим за нормалност в политиката, авторитет на институциите в държавата и възстановяване на демокрацията. Затова трябва да помним миналото и историята, да извличаме поуки, да учим уроци от тях, защото начинът, по който съхраняваме и пазим миналото, влияе върху начина, по който живеем в настоящето и мислим за бъдещето.

Като кмет на община Кирково и аз като вас изпитвам смесени чувства: и тъжно ми е, и мъчно ми е, но се чувствам спокоен и удовлетворен, виждайки всички ви на този площад.

С най-искрени чувства благодаря на цялото ръководство на ДПС, на председателя на парламенталната група Делян Пеевски за мощната му морална подкрепа, за куража и увереността, с която зарежда всички нас, кметовете на общини с цел подобряване на икономическото и социално развитие на живота във всички региони и постигането на реални промени и европейски стандарти на нашия живот. Налице са вече първите видими резултати в полза на общините, в полза на хората.

Благодарим и на почетния председател д-р Ахмед Доган, гарант за правата и свободите ни, за нашето бъдеще и бъдещето на нашите деца.

Да посрещнем 2024 година с надеждата за по-светли дни. Да е мирна, успешна и щастлива!

                                                                                                                                                                                                                 🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *