Вторият етап на водния цикъл в Кърджали приключи, прерязаха лентата на дюкера Проектът включва 7 обекта на обща стойност над 67 милиона лева

Валентина ИВАНОВА

Инж. Славчо Славков, директор на „ВиК“ и инж. Бехчет Касим, управител на фирмата-изпълнител  „Саварона“ прерязаха лентата на новата входна шахта, известна като дюкер, и укрепващото съоръжение под река Арда. Възловият обект е един от 7-те включени в проекта „Доизграждане и реконструкция на водоснабдителната система и канализационни мрежи в обособената територия, обслужвана от „ВиК“-Кърджали. С този акт се сложи точка на физическото завършване на всички дейности, стартирали през 2019 година. Предстоят отчетни дейности и 365 дни срок за евентуални дефекти на съоръженията. Окончателното завършване е на 31 май 2024 година.

Дюкерът е изграден на мястото на компрометираната от висока вълна входна шахта преди десетина години. Той дава възможност отпадните води от кварталите и населените места на десния бряг да бъдат отвеждани към пречиствателната станция. Инж. Бехчет Касим обясни, че изпълнението е било трудно и е продължило близо 4 месеца.

Инж. Бехчет Касим

Строителите са работили в самото корито и понякога при високи води. Има изградени около 60 специални пилони, които осигуряват съоръжението при високи води, за да не се повторят проблемите от миналото. Стойността на проекта за дюкер е 680 хиляди лева.

                                                                                                                                                                                                                🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *