15 елена лопатара бяха разселени в землището на село Птичар Предоставени са от сдружение „По-диви Родопи“

Гюнер ШЮКРИ

Ловно-рибарско сдружение „Родопи“ – Момчилград предостави на ловна дружинка „Птичар“ 15 елена лопатара, от които 5 майки зрели, един живар и 9 приплода. Това съобщи председателят на ЛРС „Родопи“ Танер Идриз. Той уточни, че лопатарите вече са пуснати в землището на село Птичар. Те са били предоставени на Сдружението от Фондация „По-диви Родопи“.

От свое име и от името на членовете на ловна дружина „Птичар“ председателят Бюнямин Салиф изказва своите благодарности на Танер Идриз и на фондация „По-Диви Родопи. Той заяви, че разселването на елените е от голямо значение за опазването на богатото биоразнообразие в района и Източните Родопи.

Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по нашите земи. Бил е изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни останки са намирани в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие. В началото на миналия век е започнало неговото възстановяване в България.

                                                                                                                                                                                                                🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *