Минималната заплата вече е 933 лв., линията на бедност става 526 лв.

Какво се променя от днес? Минималната работна заплата вече е 933 лева.

Увеличението спрямо миналата година е близо 20%. В сила е и по-високият максимален осигурителен доход. От днес той е 3750 лева.

Минималният доход за получаване на пълния размер на детските надбавки вече е 710 лева на член от домакинство. 80% от детските надбавки ще получават семействата с доход до 810 лева на човек.

Детските надбавки не се променят – от 50 до 175 лева.

От първи януари линията на бедност става 526 лв. С нея нарастват някои социални помощи и месечната финансова подкрепа за хората с увреждания.

Пред БНТ социалният министър съобщи, че се разработват нови правила за оценка на потребностите на хората с увреждания.

„За да може да се постави качествена модерна оценка, въз основа на която да се насочи нов тип социална услуга“, коментира пред БНТ Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика.

„Тук се изисква много работа – оценка, която ще бъде на въздействието върху хората, защото тогава те ще спрат да получават всички еднакво“, добави Веска Събева – зам.-председател ан Националния съвет за хората с увреждания и председател ан АРДЕ.

Заради увеличената линия на бедност над 670 хиляди души с увреждания с над 50% намалена работоспособност ще получават по-висока месечна финансова подкрепа, за която няма подоходен критерий. С линията на бедност са обвързани помощите по Закона за социално подпомагане и Закона за закрила на детето.

„Бедността в България засяга близо 400 000 деца. Ние реално, ако не адресираме и не изкореним детската бедност, ние след 10-15 години ще говорим не само за задълбочаваща се демографска ситуация, а по-скоро ние ще говорим за влошаване на цялостният социален статус.“, обобщи Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика.

От тази година се увеличават еднократните помощи за бременност и раждане.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *