Напредва строителството на новата детска градина в квартал „Възрожденци“

Валери КОВАЧЕВ

Напредва строителството на новата детска градина в квартал „Възрожденци“ в Кърджали. Сградата вече е вдигната. В момента се зидат външни и преградни стени. Както е известно тя се намира до недовършеното основно училище, започнато преди повече от тридесет години.

Очаква се след откриването на детската градина тази част на квартала да стане една от най-предпочитаните за живеене, твърдят представители на фирми, които строят наблизо жилищни кооперации. Търсенето на апартаменти се засилва. Освен това мястото е спокойно, не минават главни улици, няма да има голямо движение на автомобили. Живеещи в този район се надяват общината да довърши и започнато училище, защото ще има необходимост от него. Населението в тази част на квартала се увеличава, купувачите на жилища се предимно млади семейства с деца.

Според информационната табела строителната площадка е открита на 27 февруари 2023 година. Възложител на обекта е община Кърджали, а изпълнител „ОРИЕМ КОМЕРС“ ООД. Планираната продължителност на строителството е 218 дни.

Средствата, които ще бъдат вложени за нейното изграждане са 2 906 000 лева, бе съобщено от кмета на общината през миналата година при стартиране на строителството.

Предвижда се  общият капацитет на градината да бъде за 128 деца, разпределени в шест групи, като две от тях ще са яслени. Проектът включва  също зала за спорт и музика и всички необходими площадки в двора.

Средствата са осигурени от Националната програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022 г. на МОН.

🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *