Набират средства за издаване на сборник „100 родопски чешми“ Инициатор е екскурзоводът Ивайло Мирчев от Асеновград

Нов живот

Екскурзоводът Ивайло Мирчев от Асеновград, познат на любителите на природата със своите книги и сайта „За Родопите с любов“ / https://rodopite.info/, популяризиращи богатството на природата и хората в планината, е обявил кампания за набиране на средства. Парите ще бъдат изразходвани за отпечатване на сборник „100 родопски чешми“.

В своя сайт той призовава желаещите да помогнат. Ето какво разказва за идеята си.

Родопската чешма не е само битово пространство, утоляващо физиологични нужди. Тя е външен израз на душевността на родопчани.

Тя е част от сакралният обет, който родопчанинът дава. Да построи за близък, за приятел. Да е видено и трудът, удовлетворението, изпълненият дълг и надеждата, че на „оня свят“ любимият ни ще пие и никога няма да е жаден са достатъчен стимул за градеж на чешма.

Ивайло Мирчев

Самата дума. „Градеж“. Не е като „строеж“. Да изградиш значи да създадеш. От душичката си да туриш. Да оставиш след себе си и като го гледат хората, твоят майсторлък да виждат. И като пият, тебе да споминат и чрез твоето, поменуваните от теб да помнят. Чешмите са като децата. Всеки родител според възможностите си ги облича, но всичко ще си даде, най-хубавата одежда да има детето му. Все спретнатки, чистички и с любов наредени.

От много време събирам снимки на чешмите, край които съм минал. Те са онзи неизменен белег, който безпогрешно ви дава да разберете, че сте в Родопа планина. Желанието ми е да събера 100 чешми на страниците на този указател. 2/3 от тях са от района на общините Лъки, Смолян и Асеновград, а останалите са от различни части на планината.

Необходимата сума е 1500 лева. Може да подкрепите кампанията, чрез дарение на на банковата сметка:

IBAN: BG30SOMB91301055153401
име: Ивайло Мирчев
(основание за плащане „дарение за книга“)

                                                                                                                                                                                                        ⬇️Последвай ни във Facebook⬇️

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *