Стартира данъчната кампания за местните данъци и такси на община Кърджали

Стартира данъчната кампания за местните данъци и такси на община Кърджали. Това съобщи пред журналисти заместник-кметът Тунджай Шюкрю. На базата на събираемостта на данъците през последните три години, когато тя е била над средната за страната, той очаква и 2024 година да не направи изключение.

Според него кърджалийци са дисциплинирани данъкоплатци, но въпреки това има и изключения. По една или друга причина през миналата година 738 са нередовните платци, които след дългата процедура на изчакване, в крайна сметка са дадени на Частен съдебен изпълнител, коментира Тунджай Шюкрю.

По думите му данъчната кампания преминава на два етапа. Заплащането на първа вноска е до края на юни, след което по нея започват да се трупат лихви. Срокът за заплащане на втората вноска е края на октомври, след което дължимите суми стават изискуеми и също започват да се трупат лихви.

Ако и двете вноски бъдат заплатени еднократно до края на април, се ползва 5 процента отстъпка, уточни Тунджай Шюкрю.

По думите му очакванията са и през настоящата година събираемостта на данъците да бъде над средната за страната, както е било през 2021 и 2022 година. Планирани са в общинската хазна да постъпят над 16 млн. лева. Най-голямо перо от тях е за такса смет, от която планираните постъпления са приблизително 6,6 млн. лв. Очакваните приходи от данъка при придобиване на имущество са 4 млн. лв., от данъка върху превозните средства – 3,8 млн. лв., от данъка върху недвижимите имоти – над 2 млн. лв., по 100 000 лв. от данък таксиметров превоз и патентен данък и близо 65 000 лв. от туристически данък.

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *