Отлага се полетът на първия турски космонавт до Международната космическа станция

Отлага се полетът на първия турски космонавт до Международната космическа станция (МКС). Това съобщи пред БТА служител на турското министерство на промишлеността и технологиите.

Церемонията по изстрелването ще може да бъде проследена от планетариум в специална голяма шатра, изграден на площад Къзълай в Анкара от министерството на промишлеността и технологиите.

Служителят на министерството на промишлеността пред планетариума на площад Къзълай посочи пред БТА, че планираното за тази нощ в 01:11 ч. местно време (00:11 ч. българско време) излитане на първия турски космонавт Алпер Гезеравджъ заедно с екипажа на мисията AX-3 (Axion Mission 3) от базата Кейп Канаверъл в щата Флорида, САЩ, се отлага за 00:49 ч. на 19 януари. Решението за отлагането на полета е взето заради силен вятър.

Церемонията по изстрелването ще може да бъде наблюдавана и от специално разположен планетариум на площад Таксим в Истанбул, както и от научни центрове в окръзите Коня, Бурса, Анталия, Трабзон, Кайсери.

По време на двуседмичната мисия на Международната космическа станция Гезеравджъ се планира да извърши 13 различни научни експеримента.

Полетът на Гезеравджъ се отлага за втори път. Планираше се той излети за МКС на 9 януари.

През 2021 г. президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви стартирането на национална космическа програма, включваща обучение на космонавти и изпращане на собствена ракета до Луната. Стойността на космическата програма възлиза на 6 млрд. долара.

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ е бил пилот на изтребител F-16. В продължение на 21 години той е изпълнявал важни мисии в състава на военновъздушните сили на Турция.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *