Община Баните ще разполага с нов Център за спешна медицинска помощ Това обяви кметът на родопската община Павлин Белчев

Ще има нова придобивка за населението на община Баните, която ще стане факт до няколко месеца.

Това обяви кметът на родопската община Павлин Белчев.

Филиалът на ЦСМП – Баните е включен в проект на Министерство на здравеопазването за модернизиране на филиали в цялата страна.

Павлин Белчев

Изпълнението на дейностите на проекта е съобразено с изискванията на Медицински стандарт “Спешна медицина” и с най-добрите европейски практики, като се цели осигуряване на равнопоставен 30-минутен достъп до спешна медицинска помощ.

Следва да се отбележи, че началото на този проект за община Баните е белязано още през лятото на 2015 г., когато след направени проучвания за подходящ терен, тогавашния Общински съвет дава съгласие за право на строеж в полза на Министерство на здравеопазването за изграждане на филиал в конкретния имот в Оряховец, посочи Белчев.

Видно от протокола на заседанието на Общински съвет на 27.7.2015 г. присъства и д-р Денев – директор на ЦСМП – Смолян, който изразява становище, че евентуална реконструкция на съществуващата сграда на ЦСМП – Баните не е удачен вариант, тъй като пак няма да отговаря на стандартите на спешната медицина, сподели кметът Белчев.

На базата на направения тогава анализ се преценява за целесъобразно изграждането на изцяло нова сграда с оборудване в центъра в Оряховец.

Поради различни стечения на обстоятелствата реализирането на този обект става факт през 2024 г.

Разбира се, че новият филиал в Оряховец наред с всичките си позитиви като изцяло нова съвременна сграда и оборудване и централно местоположение спрямо всички населени места в общината, води със себе си и негативи поради преместването му на 2 км. от общинския център.

Генерално погледнато обаче, надявам се ще се съгласите, това е придобивка за населението на цялата община, сподели Павлин Белчев.

Той публикува снимка от сградата на ЦСМП – филиал Рудозем, която е идентична с тази, която ще се изгради за нуждите на населението на община Баните.

Смолянинфо.ком

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *