Сметище се шири на метри от новата джамия в Прилепци (Снимки+Видео) Бунището е от години, не го почистиха и след откриването на молитвения дом през 2021-ва

Валентина ИВАНОВА

Кърджали се прочу с новата джамия в квартал «Прилепци» още преди да бъде завършена и да отвори врати. Тя се превърна в гордостта на местните управници, не пропускаха възможност да я покажат на всеки гостуващ кмет или дипломат от мюсюлманска държава и по време на изграждането на обекта, продължило години наред, и най-вече след това. Религиозният комплекс наистина е архитектурна забележителност, една от най-красивите и най-големи джамии в България.

Днес районът около молитвения храм не буди чувство на гордост, а предизвиква срам и гняв и у мюсюлмани, и у християни. Само на метри от оградата вече години наред се шири незаконно сметище, откъдето се носят пушеци и миризми, местен жител пасе конете си, друг тихо пуши в изтърбушено кресло току до боклука.

Старата сграда от другата страна на пътя все още е обитаема в едната си част. Другата е останала без врати и прозорци, но пък вътре е пълно с отпадъци, които многобройните кучета разнасят необезпокоявани. Целият пейзаж е изпъстрен с найлови торбички в различни цветове.

Припомняме, че първите стъпки за изграждането на величествената сграда на религиозното средище бяха направени през 2006 година. Следващата година общинският съвет гласува да се предостави безвъзмездно терен с площ от 1400 кв.м. През 2008 г. бе подготвен проектът, а през 2015 година започна строежът с финансовата помощ на Голямата община Бурса и на бизнесмени от Турция.

Джамията побира около 1200 вярващи. Целият комплекс включва и културен център, библиотека, класни стаи за обучение по религия и др. Има голяма открита колонада, която го отличава от другите джамии в страната. Минаретата са две – високи по 35 метра.

Джамията бе завършена и заработи дни преди празника Рамазан Байрам през май 2021 година. От тогава до днес стотици вярващи посетиха религиозното средище, дойдоха и много гости от цял свят. Всички останаха възхитени от храма и гостоприемството на районния мюфтия и имамите, служещи там. Но едва ли някой е харесал пейзажа около джамията, за който не трябва да се грижи районното мюфтийство.

Строежът през 2018 г.

Празничната вечеря Ифтар с посланика на Република Турция у нас Нейно Превъзходителство Айлин Секизкьок, май 2021

 

Снимки: Ваня Иванова

Последвай ни във Facebook

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Изпратете тези снимки на нашите евродепутати в Брюксел, да свършат поне някаква работа . Нали България е в ЕС . То да беше само този боклук, а такива има с хиляди в страната . Кога ще бъде потърсена отговорност от управляващите допуснали това .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *