Сградата на пощата в Кърджали гордо се извисява вече 65 години

  • Първата копка е направена на 24 януари 1959 година
  • На нейното място е била една от най-красивите къщи в града – на търговеца на вино Делчо Янев

Валентина ИВАНОВА

Едно от най-посещаваните места от днешните жители на Кърджали е сградата на пощата на булевард «България». Изглежда модерна и се вписва добре в градския център. Малцина обаче знаят, че изграждането й започва в далечната 1959 година. На 24 януари е направена първата копка на триетажната сграда на телеграфо-пощенската палата в Кърджали. Предвидена е междуградска автоматична телефонна централа за 1200 поста.

Дотогава станцията се е помещавала в различни сгради. Веднага след Освобождението през 1912 г. връзката на региона с вътрешността на страната е изключително трудна, все още се ползват военни връзки и откриването на поща в Кърджали е едно от най – неотложните събития. Такава започва да работи следващата година в къщата на Ахмед Ефенди на ул. „Републиканска“. Служителите нямали дори квартири и трябвало да нощуват в самата станция. По-късно вече има и телефонна служба. След разрастване на персонала и построяване на сградата на Окръжна постоянна комисия /днешната сграда на областната дирекция на МВР/, пощата се премества в нея.

След 1912 г. започва да се оформя занаятчийската улица на Кърджали – днешната „Републиканска“. Един от първите дюкяни отваря шивачът Делчо Янев, който пристига със семейството си от Устово, Смолянско. След години той се изявява като търговец, виден общественик, дарител и председател на тричленката през 1928 г. Тримата му синове Никола, Иван и Коста Делчеви стават уважавани търговци и будни граждани. Делчо Янев, който търгува с алкохол, построява една от най-красивите къщи в града, с голям винен склад. На нейното място се построява сградата на пощата, която познаваме днес.

Къщата на Делчеви

 

Фамилията Делчеви

От 1 март 1959 година във всеки окръжен център е обособена окръжна станция на съобщенията, обединяваща всички пощенски, телеграфни, телефонни и радиостанции на територията на административно-икономическия окръг.

Първи директор става Стоян Стоянов. След реорганизации предприятието вече е Окръжно управление на съобщенията. В него най-добре се вижда развитието на технологиите и навлизането им в бита – от морзовите апарати до съвременните начини за връзка, от пренасянето на пощата с каруци от ж.п. гарата до днешната летяща поща.

През годините сградата се разширява и достроява няколко пъти, поради нарастващите й функции. На първия етаж са разположени гишетата за услуги на гражданите: паричен салон, колетна служба, павилион за вестници и списания и др. На входа за телефонни кабини стои надпис с имената на комунистически функционери, но никой не знае кои са архитектът и строителят на зданието.

На 1 септември 1992 г. се прекратява дейността на териториалните управления на съобщенията и във всички окръжни градове се образуват териториални поделения «Пощенски съобщения» с предмет на дейност изграждане, поддържане и използване на националната пощенска мрежа и предоставяне на пощенски услуги. Отделно функционира териториално подразделение на «Далекосъобщения» към БТК. То се занимава с изграждане и поддържане на далекосъобщителни мрежи и извършване на далекосъобщителни услуги.

Пощата днес

Снимки: Ваня Иванова и албум «Кърджали» на арх. Петя Назърова

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *