13 ботевци се класираха в 13-ти национален кръг на състезание по немски

Нов живот

Въпреки, че според вярванията числото 13 е натоварено с отрицателна енергия, за 13 възпитаници на Езикова гимназия „Христо Ботев“ град Кърджали то се оказа щастливо число, носещо им късмет, успехи, среща със стари приятели и нови запознанства. След проведен на 13 декември 2023 училищен кръг точно 13 ученици от немските паралелки се класираха за участие в 13-ти национален кръг на състезанието, организирано от издателство КЛЕТ.  За шеста поредна година  надпреварата между учениците, изучаващи немски език като първи и втори чужд, се състоя на 20-21.01.2024 в гр. Ловеч под домакинството на тамошната  езикова гимназия.

Немскоезичните  ботевци не изневериха и тази година на традицията  и се  включиха активно в състезанието и отново бяха най-многобройната група участници. До финалния кръг на надпреварата достигнаха Катерина Тонева, Катерина Атанасова, Есел Ибрахим от 8 клас, Мария Маргаритова, Никол Топчиева, Дария Куцева от 9 клас, Мария Илиева, Бурчин Салиф, Дефне Мустафа от 10 клас, Елиф Чалъм и Лара Нури от 11 клас, Весела Добрикова и Едис Наим от 12 клас.  Отличниците от Кърджали премериха сили във всички нива за владеене на немски език от А1 до С1 според европейската езикова рамка с още 297 участници от 42 училища в страната. Националното КЛЕТ състезание по немски език следва модела на сертификатните изпити и предизвиква учениците да докажат знанията и уменията си в нов формат. Всеки участник в надпреварата ще получи сертификат за участие, а победителите и подготвилите ги учители ще бъдат отличени на специална церемония „Ден на КЛЕТ“ в София.

Домакините посрещнаха своите гости със забавен концерт, подготвен от учениците на най-старата немска гимназия в България. В деня на състезанието, превърнало се  в  престижен атестат  за знанието, уважението и съзнателното отношение към немския език и култура, учениците  от Кърджали показаха своите езикови компетентности по нива, а техните учители имаха възможност да получат информация за средата iZZI, новите учебници по немски език, както и да обменят опит и знания с колегите си.

Сигурни в успеха си, ботевци са оптимистично настроени към предстоящите резултати, очаквайки за поредна година да им бъдат отредени призови места.

 

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *