Турски изтребители ще пазят родното небе Техни F-16 ще изпълняват операции по air policing

За първи път път България ще разреши на турски изтребители да влитат в българското въздушно пространство при извършване на операции. Това става ясно от дневния ред на правителственото заседание днес. Под точка 14 е записано, че кабинетът ще одобри проект на меморандум за разбирателство между правителствата на България и Турция относно презгранични операции по еър полисинг (air policing).

България има подобни споразумения от години с Румъния и Гърция. През 2018 г. в Доклада за състоянието на въоръжените сили бе обявено, че България преговаря и с Турция за презгранични въздушни операции. Това предизвика скандал и до споразумение тогава не се стигна.

Идеята на споразуменията е, когато вражески самолет навлезе близо до въздушното пространство на някоя от страните, да се вдигат дежурни изтребители само от една от държавите и така да се правят икономии.
България, Румъния и Турция ще сдържат Русия в Черно море.

Сега споразумението с Анкара ще позволи на турски изтребители да навлизат над българското въздушно пространство. Същото се отнася и за български самолети, които ще могат да влитат над Турция примерно при преследване на нарушител.

Тези споразумения са различни от еър полисинга, който често се използва от България заради малкото летящи изтребители. Такива споразумения бяха сключвани със САЩ, Италия, Испания, Нидерландия. При тях държавите дислоцираха свои самолети у нас и те помагаха за пазенето на небето.

dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *