Старото кино в Момчилград ще се превърне в експо център И централният площад на града ще бъде обновен, през тази година ще бъде извършена и пълна рехабилитация на пътя за село Ауста

  • За трите проекта, заложени в държавния бюджет за 2024 година, кметът Илкнур Кязим благодари на Парламентарната група на ДПС и лично на председателят й Делян Пеевски

Интервю на Валентина ИВАНОВА с Илкнур КЯЗИМ, кмет на община Момчилград

На местните избори през 2019 година Илкнур Кязим е избрана на първи тур за кмет на община Момчилград. Четири години по-късно печели втори пореден кметски мандат в Момчилград с близо 88 процента. Зад гърба си има три поредни мандата като общински съветник от 2007 до 2019 година. Била е председател на Женското дружество на ДПС в община Момчилград.

Завършила е ПУ „Паисий Хилендарски”, филиал „Любен Каравелов“ – гр. Кърджали със специалност български език, турски език и физическа култура с образователна степен – професионален бакалавър. Придобива още една бакалавърска степен в същия университет в периода 1998 – 2001 година и магистърска със специалност „Счетоводство и контрол“ в Университет за национално и световно стопанство – София.
Била е преподавател по турски език в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ в с. Груево и учител в ЦДГ в Момчилград. През 2014 година започва работа като главен експерт в Дирекция „Бюро по труда“ в Момчилград.

Омъжена, с две деца. 

– Момчилград изглежда като китно европейско градче. Вероятно и избирателите смятат, че сте поработили яко през мандата и отново ви гласуваха доверие да управлявате общината?

Приоритет за нас е не само да изграждаме нова инфраструктура и да създаваме по-добри условия за живот на нашите съграждани, но и да развиваме модела на взаимния диалог. Поставените цели и постигането на резултатите трябва да се ръководят от разбирането за поети и изпълнени в срок ангажименти. Това е нашият договор с жителите на общината. Момчилград ще продължи да бъде във фокуса, за да стане средата в него по-привлекателна и модерна.

Стараем се да обхванем всички полезни общински политики и мерки, които да развиваме и надграждаме, но същевременно с това да въведем и утвърдим и нови практики в услуга на хората. Формулата за успешното им изпълнение се основава на добро сътрудничество и взаимодействие между кмета на общината и общинската администрация с разпоредителния орган, кметовете на кметства и всички регионални институции.

Програмата ни съдържа приоритети за поддържане високото качество на предлаганите административни и социални услуги, както постоянното им подобряване и разширяване. Амбицията ни е да реализираме нови инфраструктурни проекти и инвестиции, които да повишат качеството на живот във всички населени места на общината.

– Смятате ли, че има достатъчно подобрения в живота на хората по селата? Колко са населените места в общината? Осигурено ли е водоснабдяване и достъп до образование и здравеопазване за жителите?

Две нови спортни игрища са изградени в селата Багрянка и Чуково

Във визията ни за управление ще откриете очаквания и идеи за развитието на община Момчилград. Те са приоритизирани за изпълнение в различни срокове. Най-неотложните от тях вече се въвеждат в режим на изпълнение през настоящия мандат. Най-общо мога да кажа, че дневният ред на хората определя визията за развитие и политиките на община Момчилград.

Разбира се, водоснабдяването, достъпът до образование и здравеопазване са сред най-важните цели, които си поставяме. Стремежът ни е да достигнем до всеки жител на общината и до всяко населено място, независимо от отдалечеността или броя на живеещите в него. За съжаление малките населени места и проблемите на хората тук през последните години останаха нечути от държавата. Именно водоснабдяването остава проблем, който трябва да бъде решен с помощта и адекватната политика на държавните институции в лицето на ВиК и МРРБ.

Започнаха ремонтните дейности по превръщането на къщата на легендарния щангист и почетен гражданин на Момчилград Наим Сюлейманоглу в музей

– Успя ли община Момчилград да участва в програмата на Министерството на финансите, определена за общините?

В държавния бюджет за 2024 година са заложени три мащабни проекта на Община Момчилград, които чакаха финансиране от дълги години насам. Осигурени са средства, с които старото кино в града ще бъде превърнато в експо център, централният площад ще бъде обновен основно и ще бъде извършена пълна рехабилитация на пътя за село Ауста. Тук е мястото да благодаря на Парламентарната група на ДПС, както и на председателя й Делян Пеевски за приоритизирането на проектите и реализирането им.

Експо центърът ще се използва за развиването на различни културни дейности. Предвидено е изграждането на външна амфитеатрална сцена с прилежащи помещения. В бившето кино ще има също ритуална зала за сключване на граждански бракове и други празници. Предвидена е и голяма церемониална трибуна.

Напълно нов облик ще придобие централният площад на Момчилград, като ще запазим изцяло съществуващите зелени площи. Предвидили сме ефектно художествено осветление на целия площад. Ще поставим и нова сцена, както и дървен подиум за разполагане на маси на открито. В северната част на площада ще бъдат поставени беседки – павилиони, които могат да се използват за почивка, игри и събирания.

По третият проект, който ще се финансира от държавния бюджет напълно ще бъде рехабилитиран пътят за село Ауста. Отсечката е с дължина 1 800 метра.

– Момчилград е най-разпознаваем в сферите на туризма и тениса на маса. Това ли ще бъдат приоритетите и занапред?

Нашата работа през настоящия мандат отново ще се основава на взаимен диалог и мисъл за по-доброто ни общо бъдеще. Естествено туризмът остава сред приоритетите на Община Момчилград.

В Момчилград успешно развиваме и културно-историческия туризъм, който ежегодно привлича хиляди посетители. Затова възобновихме археологическите разкопки на светилището на Орфей през последните две години. Ще продължим усилено да работим, за да може това мистично кътче на Родопите да стане още по-интригуващо за посещение.

Имаме визия за всички видове туризъм, които имат голям потенциал в Родопите. Община Момчилград си поставя цел да ги развива.

През 2023 година в подножието на лесопарк „Момчил юнак” проведохме първия фермерски фестивал в региона с идеята да представим красотата на Родопите. Освен налагането на този фестивал като традиционен имаме намерения да проведем кулинарен фестивал след приключване на изграждането на общинския пазар в Момчилград.

Спортните съоръжения на територията на Момчилград са предпоставка за развиване на туризъм, фокусиран върху спорта.  Имаме страхотни бази като спортните комплекси „Наим Сюлейманоглу” и „Родопи”. От няколко години насам футболни отбори от Първа лига, сред които кърджалийският „Арда”, провеждат своите тренировъчни занимания на нашия стадион и остават на лагер в нашите хотели. Спортният комплекс „Наим Сюлейманолу” успешно домакинства на национални състезания по тенис на маса и за деца, и за ветерани. Защо не и тук да се провеждат подготвителни лагери на клубове от България и други страни.

Приоритет за общинското ни ръководство е и масовият спорт, като целта ни е да ангажираме все повече деца и подрастващи да спортуват и да създаваме по-добри условия за спорт за тях. Освен петте клуба, които активно се подпомагат от общината имаме различни занимания за децата през свободното им време като летни занимания по плуване и колоездене, а вече и целогодишно обхващаме желаещите да играят шах.

Общината финансира нови разкопки на Татул

– Имате ли амбицията да върнете земляците си от чужбина и да задържите в Момчилград младите хора?

Изключително сме доволни от разширяването обхвата на традиционната Международна среща на момчилградчани под надслов „Момчилград винаги в сърцето ми”, която тази година ще се проведе за 15-ти пореден път. Все повече земляци от различни краища на света планират работния си график, така че са в Момчилград по същото време. При разговорите ни с тях темата винаги е бъдещето на Момчилград и обсъждане на идеи как да превърнем общината ни в още по-добро място за живеене.

През последните години в Момчилград се ръководи от разбирането за създаване на благоприятна среда за развитие на младите хора в общинска администрация и всички институции, които са част от администрацията ни.

Бих искала да уверя, че всеки млад човек е добре дошъл на среща с ръководството на общината, ще се постараем да дадем възможност за неговото развитие, тук в Момчилград. Важно е да чуем какви са очакванията на нашите съграждани, но и техните идеи, препоръки и предложения.

Така ще изглежда бъдещият Експо център

– Търсите ли сериозни инвеститори, които биха открили нови производства в общината?

Винаги сме отворени към инвеститори. Категорично мога да заявя, че не само няма бюрократични спънки, а напротив – опитваме се да бъдем максимално в помощ на фирмите и на хората. Разчитаме много на добрия диалог с бизнеса относно техните очаквания и логистична подкрепа от страна на местната власт.

Вече сме в диалог с чужди инвеститори в сферата на хранителни-вкусовата промишленост, леката промишленост и енергетиката. Визията не би била приложима без необходимите подробни устройствени планове, парцеларни планове, както и техническа инфраструктура. Търсим също начини за газификация на стратегическите зони в близост до града. Визията ни за привличането на инвеститори е в подготовка на общински терени за нуждите на бъдещи производства, диалог с местния бизнес за привличането на чужди дружества в партньорски взаимоотношения.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *