На 27 януари почитаме жертвите на Холокоста Специален знак пази спомена за еврейската общност в Кърджали, поставен е през 2003 година

Нов живот

Днес е Международният ден за възпоменание на жертвите на Холокоста. На 27 януари 1945 г., когато съветската армия освобождава малцината оцелели в Аушвиц, зверствата на нацистите в лагерите на смъртта стават обществено достояние.

Димитър Пешев

Създаден на територията на окупираната от нацистите Полша, концлагерът Аушвиц се превръща в символ на местата за осъществяване на хитлеровото окончателно „решение“ на „еврейският въпрос“. Там са депортирани няколко милиона души от цяла Европа. Общо в лагерите загиват милиони. Унищожено е почти цялото еврейско население на Европа – около 6 милиона души.

Първоначално нацистките лагери са създадени именно за политическите опоненти. Преследвани и избивани са още хомосексуални, роми, славяни, хора с психически и физически увреждания, християни, например пастори, които отказвали да проповядват „расовите“ теории на нацистите в църквите си.

60 години по-късно, през 2005 г. датата е обявена от ООН за Международен възпоменателен ден за Холокоста. Тогава Генералният секретар на организацията определи деня като: „важно напомняне за имащите всеобщо значение уроци за Холокоста – тази безпрецедентна проява на злото, която не бива просто да се остави в миналото и да премине в забвение“.

На днешния ден си спомняме и за българския герой Димитър Пешев. Смелостта на Пешев да помогне за предотвратяване на депортирането на 48 000 български евреи в нацистките концентрационни лагери е пример за останалия свят.

Специален знак пази спомена за еврейската общност, живяла в Кърджали преди 1949 година. Поставен е през 2003 година.

Последвай ни във Facebook

 

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Унищоженото еврейско население на Европа по времето на Втората световна война от нацистите е повече от 20 млн . души . Лагерите на смъртта където са били убивани тези хора са били : Аушвиц /Освиенцим/, Дахау, Заксенхаусен, Бухенвалд-където над 45 български граждани са загинали и има паметна плоча, Белжец, Собибор, Треблинка, Майданек, Саласпилс и много други по малки концлагери .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *