След 8 г. разследване и съдебни заседания: „Имамското дело“ срещу Ахмед Муса и още 13 започва отначало ВКС видя съществени пропуски в досъдебната фаза, установена е и предубеденост от страна на прокуратурата, а съдебният процес ще се гледа от нов състав

Делото за насаждане на религиозна омраза и пропагандиране на идеите на „Ислямска държава“ отново влиза в начална съдебна фаза в Пазарджишкия окръжен съд, съобщи БНР. Причината е, че Върховният касационен съд видя съществени пропуски в досъдебната фаза. Нещо повече – установена е предубеденост от страна на прокуратурата, затова новият обвинителен акт е изготвен от друг наблюдаващ прокурор, а съдебният процес ще се гледа от нов състав. Така, след осем години разследвания и съдебни заседания, соченият за ръководител на ислямистките структури у нас Ахмед Муса и 13-те му последователи, отново ще се изправят пред съда.

Въпреки десетките експертизи, разпити на свидетели, от които шест тайни, преводи на чужда литература, анализи на видеоматериали и стотици часове съдебни заседания, се установи, че присъдите, които Ахмед Муса и 13-те му последователи получиха на първа инстанция през 2019-а година са с неясни мотиви. Липсват категоричност кога, къде и как е извършено престъплението.

Преди три години Ахмед Муса получи общо осем години и половина затвор и глоба от 9500 лева затова, че е рекламирал идеите на „Ислямска държава“ с призиви за джихад. Останалите обвиняеми получиха ефективни присъди между две и три години, които впоследствие бяха променени.

Сагата по т. нар. мега дело започна в далечната 2014-а година, когато пазарджишкият ромски квартал „Изток“ осъмна блокиран от жандармерия. По същото време, паралелна спецакция се проведе в Пловдив и Асеновград. Последваха претърсвания на къщи и арести. Тогава прокуратурата обяви, че Ахмед Муса е част от международна терористична група, разпространяваща идеите на „Ислямска държава“, като за период от осем месеца – между 2013-а и 2014-а година – той е посещавал 10 пъти основната терористична клетка в Грац, Австрия и е контактувал лично с тамошния ръководител Дахмид. Двамата са поддържали връзка с ислямското звено в Кьолн, Германия. Днес, 10 години по-късно, се оказва, че тезата на обвинението е изградена върху разкази на свидетели.

В момента Ахмед Муса е на свобода. Той изтърпя наказанието от предишната си присъда по т.нар. „имамско дело“, в което бяха обвинени в разпространяването на радикален ислям други 13 имами, като сред тях бе и ходжата на Сърница – Саид Муутлу. Наскоро Ахмед излезе от затвора предсрочно, тъй като му бяха признати прекараните три години в ареста, без присъда. Днес той продължава да твърди, че е невинен, затова отхвърля идеята новото дело да се гледа по съкратената процедура, твърдят близките му.

Сагата с „ислямисткото мега дело“ продължава. Този път акцентът на обвинението е насаждане на религиозна омраза и разпространяване на забранената книга „Вероотстъпване“.

Първото заседание е насрочено за 7-и февруари, сряда, в 10 часа. Докладчик – съдия Красимир Комсалов.

Източник: dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *