От началото на февруари на територията на област Кърджали са възникнали 12 пожара на открито, при които са опожарени повече от 100 дка площи Пожарникарите апелират: Да бъдем внимателни и отговорни

Нов живот

С повишаването на дневните температури и благоприятното слънчево време в много населени места започна „пролетното почистване“ на дворове, вилни и селскостопански имоти, посредством изгаряне на сухи треви, храсти и отпадъци.
От началото на февруари на територията на областта възникнаха 12 пожара на открито, при които бяха опожарени повече от 100 дка площи, нанесени бяха щети и на стопански постройки.
Времето е подходящо за излети в планината и пикници край водните басейни. От Регионална дирекция „Пожарна безоспасност и защита на населението“ в Кърджали се обръщат с апел да бъдем по-внимателни с огъня и да спазваме основните правила за недопускане на пожари на открито.
ПРЕПОРЪКИ
– Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи.
– При почистването на селскостопански и вилни имоти и дворове отпадъците не трябва да се изгарят, а да се изнасят на обезопасени места.
– Особено внимание по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.
– не изхвърляйте незагасени клечки кибрит или угарки от цигари в или в близост до горими материали, сухи треви и храсти.
– Не палете крайпътни ивици и други площи със суха тревна растителност. Запаленият в сухи треви огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.
– Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.
– При устройването на пикници и барбекюта палете огън само на обособените за целта места и вземете мерки за изгасяване на огнищата, когато си тръгнете от мястото.
– При възникване на пожар незабавно се обадете на телефон 112. 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *