Рязко се увеличават здравно неосигурените пациенти в кърджалийската болница Проф.д-р Тодор Черкезов предвещава социален проблем

Валентина ИВАНОВА

Проф. д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, бие тревога за драстично увеличените случаи на неосигурени граждани, които се лекуват в най-голямото здравно заведение в областта. За една година техният брой е нараснал с 25 процента.

През Мултипрофилното спешно отделение през 2023 година са преминали 27 807 пациенти. Броят им се е увеличил с 2794 повече спрямо предходната.

От изнесените данни се вижда, че са обслужени твърде много хора. Особено натоварени са били медиците в Спешното отделение, което е единствено в област Кърджали. Безпокойство предизвиква големият процент здравно неосигурени лица, като този брой постоянно нараства. Очертава се да се превърне в един сериозен социален проблем в бъдеще.

Въпреки всички бляскави перспективи пред здравеопазването в Кърджали, трябва да бъде отговорено на въпросите Как ще се обслужват здравно неосигурените, от кого и къде, алармира проф. д-р Тодор Черкезов.

Лекуваните по спешност пациенти с мозъчен инсулт са 1533, а с инфаркт – 201.

654 души са били с животозастрашаващи състояния.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *