Ловците от Сдружението в Кърджали атакуват рекорди, отстреляха 533 прасета

Валери КОВАЧЕВ

Изпращаме един отличен ловен сезон. Най-важното е, че нямаме никакви инциденти. По отсрел на дива свиня сме на второ място в над стогодишната историята на Сдружението, изтъкна на традиционната ловна вечеринка председателят на Сдружението на ловците  на ловците и риболовците в Кърджали Васил Дончев. Според лабораторните проби за трихинелоза и Африканска чума по свинете през сезон 2023/2024 година в Сдружението са  отстреляни  на 533 прасета. Само сезон 2019/2020 година е бил по-добър.

В обръщението си към колегите на ловния купон в петък в ресторант „Арпезос“ Васил Данчев с гордост отбеляза, че от тези  533 диви свине над двадесет са трофейни. За трофеите са присъдени 18 златни медала, 2 сребърни и 3 бронзови медала.

Познавам ловното движение в страната и доколкото  знам през сезон 2023/2024 година няма друго ловно сдружение в страната с толкова много медали за дива свиня. От тези осемнадесет златни медала три са с над 130 точки. Вече е доказано, че популацията на дива свиня е най-добра по поречието на река Арда и по нейните притоци, заяви Васил Дончев.

Всички ловци, добили трофеи от дива свиня,  бяха наградени с грамоти. Връчи им ги председателят на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ инж. Васил Василев. Това, че имате прекрасен отстрел означава, че полагате необходимите грижи за дивеча, което е най-важното в нашата работа, каза в приветствието си към кърджалийските ловци инж. Васил Василев. Той покани ловците от Кърджали да представят своите трофеи на Международното изложение „Природа, лов и риболов“ през април в Пловдив.

Ловците бяха поздравени също от областния управител Никола Чанев и кмета на общината Ерол Мюмюн.

Първата ловна вечеринка се е провела през декември 1921 година, някъде около Нова година. Същата година през лятото е основано Ловно-рибарското дружество в Кърджали.

Преди официалното откриване на вечеринката присъстващите почетоха прави с едноминутно мълчание паметта на колегите си, починали през сезон 2023/2024 г.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *