Българските женски отбори заслужават своето място във футболния свят, заяви Силвия Радойска в Кърджали Треньорката извежда днес на „Арена Арда“ националния отбор срещу украинките

  • Мачът започва в 16 часа

Валентина ИВАНОВА

Футболната среща между женските национални отбори на България и Украйна привлече вниманието на любители на футбола от област Кърджали. Цели отбори се очаква да пристигнат от близки и далечни населени места на стадион «Арена Арда» днес, 23 февруари. Малки и големи фенове ще подкрепят «лъвиците».

Българките се класираха за участие в плейофите в турнира на УЕФА Лига на нациите – жени, което е най-доброто постижение за този състав. Те се стремят към изкачване от Лига С в Лига Б.

Българският национален отбор е много талантлив млад тим, на средната възраст от 22-23 години, с голям потенциал. Изгражда се вече 4 години. Момичетата натрупаха опит, във всеки следващ мач играят по-добре. 14 от тях участват в първенства в цяла Европа, а това допълнително вдига нивото на състава.

Нападателката Димитра Иванова

Следващите няколко години се надявам женският футбол да става все по-популярен и привлекателен за младите хора, да се подобри базата  и да има по-голяма селекция. Тогава и нивото ще се вдигне, каза Радойска на пресконференция в Кърджали в четвъртък, след тренировката на «Арена Арда».

Редица федерации в Европа показват какъв е правилният път. Има много примери като Англия и Италия, със силни женски формации. Обръща се огромно внимание. Видях го с очите си в клубовете, където съм била на стаж. Професионализмът е на същото ниво, както при мъжете. В България се правят опити. В «Левски», ЦСКА, «Ботев», «Локомотив»-Пловдив вече създават девически формации. Надявам се от 2025 година да влезе в регламента на УЕФА да има женски или девически отбори поне в клубовете от Ефбет лигата. Момичетата и жените се справят не по-зле от момчетата и мъжете и заслужават своето място във футболния свят. В първенството на България за жени играят 12 отбора. На много места в страната са създадени девически отбори, организират се и турнири, смята националната селекционерка.

Българките на тренировка

За днешния двубой срещу Украйна, Радойска сподели: Познаваме добре противниковия отбор. Те са добър съперник, но се надяваме да ги изненадаме с тактика. Не сме във върхова физическа форма, защото  първенството в България още не е започнало. Момичетата, които играят в чужбина, са в края на подготвителния период, но като цяло сме над средното си ниво.

За България на терена ще излязат: Вратари – Роксана Шахънска, Мартина Илиева;

Украинките на тренировката в четвъртък

Защитници – Яница Иванова, Нора Димитрова, Мариела Недева, Силвия Кефалова, Жасмина Атанасова, Яна Динева, Кристиана Караиванова;

Полузащитници – Ивана Найденова, Лора Петрова, Леонора Желева, Николета Бойчева, Йоана Станкова, Здравка Парапунова;

Нападатели – Eвдокия Попадинова, Виктория Яворова, Димитра Иванова, Александра Сергеева, Надежда Иванова, Александра Янева, Полина Ръсина, Симона Петкова, Катрин Караджова.

Селекционерката Силвия Радойска и нападателката Димитра Иванова благодариха от името на всички в отбора за гостоприемството и чудесното отношение на домакините от Кърджали и Момчилград. Увериха, че днешният мач ще е добър повод за още срещи в региона.

Реваншът е след 4 дни на стадион „Мардан“ в Анталия, тъй като Украйна приема домакинствата си на неутрален терен заради войната.

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *