Дефицитът на инсулин: Защо има недостиг на лекарства за диабетици

Проблемът с дефицита на инсулин у нас се задълбочава. След като вече ви разказахме за недостига на близо десет медикамента, и днес зрители на NOVA сигнализираха за липсата на лекарства.

У нас диабетиците са около 80 000, а според последната проверка на Агенцията по лекарствата в складовете има почти 65 000 опаковки от нужните лекарства. Mакар износът на медикамента да е забранен, той все така остава в графата „липсващ”. Според Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства не са изключени злоупотреби и нелегални практики.

Денислав Маринчев бил едва на три години, когато чул от лекарите, че има захарна болест. И че за нея няма алтернатива, освен инсулина, който вече 20 години е неизменна част от живота му. „Аз съм с инсулинова помпа, на мен ми трябва само един инсулин и не мога без него!”, споделя той.

Когато инсулинът липсва в аптеката, диабетици като Денислав са принудени да обикалят. Или да търсят помощ от приятел, на когото са останали резерви. „Факт, че дори в собствения си град, обикаляйки няколкото аптеки, ти не може да го намериш и се принуждаваш да го търсиш в съседни градове. Това е инсулин, това е живот”, твърди Елисавета Котова, председател на Асоциацията на деца с диабет.

„Не е като аналгина – да може да го замениш с нещо. Всеки един диабетик трябва да има план „Б”. Отиваш в ендокринологията или ти сменят терапията”, заяви Христофор Маринчев.

Вече четвърти месец има забрана за износ на инсулина, но сигналите за недостиг продължават. Парадокс, който според Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства, осветлява други проблеми.

„Вече имаме тотално доказателство, че проблемът се крие някъде другаде! Възможни са всякакви сценарии – кражби на лекарства, има куфарна търговия – те се крият някъде, някой минава и ги търгува. В тези случаи се води, че е стигнал до пациента, най-вероятно”, посочва Боряна Маринкова, изпълнителен директор на БАРПТЛ.

От Асоциацията на търговците на едро с лекарства твърдят, че всички получени количества при тях се разпределят своевременно в аптечната мрежа. И допълват, че към днешна дата в складовете декларираните количества са в пъти по-малко от предоставената от Изпълнителната агенция по лекарствата информация.

Не закъсняха и политическите реакции. Пред NOVA от “Продължаваме Промяната – Демократична България” заявиха, че нарушения в системата няма.

„Някои от вносителите имат по три поръчки на месец. Някои от подвидовете може да не са достъпни в един или друг град за кратък период от време. Системен проблем няма!” категоричен е д-р Александър Симидчиев, заместник-председател на Комисия по здравеопазването в НС.

Междувременно, председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски призова дефицитът на инсулин да се разследва незабавно. И обяви, че е подал сигнал до главния прокурор, главния секретар на МВР и председателя на ДАНС.

Според Костадин Ангелов от ГЕРБ системата за проследяване и анализ на лекарствените продукти не работи. И „никой в страната не знае колко инсулин се внася и изнася”.

 

Източник: НОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *