В очакване на Баба Марта, деца майсториха мартеници в музея Ще дарят на връстниците си от социалните домове в Кърджали

Ваня ИВАНОВА

Ученици от СУ „Йордан Йовков“, ОУ „Кирил и Методий“ и деца от социалните домове в Кърджали се събраха в Регионалния исторически музей на 29 февруари.

Вилдан Расим, уредник в отдел «Етнография», представи специална презентация, с която запозна присъставщите с обредите и обичаите за Първи март. В нея тя обясни, че Първи март се нарича още в Родопите Март, Марта, Стара Марта, Първа Марта и това всъщност е денят който се приема за начало на пролетното пробуждане на природата. Според народните представи пролетта е сезон, когато се събуждат всякакви сили – те могат да бъдат добри, но могат да бъдат и лоши. Като например змиите, които според народните представи са символ на подземното царство и появявайки се на нашия видимия свят, могат да навредят на човека. Хората търсят начин да се предпазят от тези зли сили. Обредите и обичаите, изпълнявани на първи март, са с такава цел.

След презентацията, всички деца се заеха с изработване на обичаните бяло-червени мартеници, под ръководството и наставленията на уредничките Соня Костадинова, Галена Вълова и Кичка Симеонова.

На 1 март, жените рано сутринта, още преди изгрев слънце почистват домовете си, палят огън и го прескачат, за да прогонят злите сили. Затова едната група деца изработиха мартенички-метлички. Другата групичка изработиха мартенички, които по- късно ще наложат на дървени лъжички. Разбира се, изработиха и традиционни мартеници, които ще бъдат подарени на децата от социалните домове, обясниха уредничките.

 

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *