Пламен Бонев: Започнах в Славейков, пях на една сцена със Скорпиънс Финалистът в «Гласът на България» участва в благотворителен концерт в Кърджали в помощ на болните Рени и Таня

Той е син на известния кинезитерапевт в Кърджали д-р Огнян Бонев. В СУ „П.Р.Славейков“ е първата му изява като вокалист в училищния хор. Двадесетина години по-късно свири на една сцена със световноизвестните Скорпионс, Юръп, Хелоуин. През 2018 г., когато живее в Лондон, става финалист в „Гласът на Финландия“. Две години по-късно следва феноменален успех и в „Гласът на България“.

Интервю на Валентина ИВАНОВА

– Гледахме те в «Гласът на България» през 2020 година, но май не си пял на сцена в Кърджали, а от тук започва музикалната ти кариера?

Пламен като ученик в Кърджали

– Отдавна не съм пял в града, в който израснах, затова съм много развълнуван. Още повече, че става дума за благотворителна кауза, за лечението на две млади жени. Живял съм в Кърджали 18 години. Като ученик в СУ „П.Р.Славейков“, учителката ми по музика Илиева и познатият на всички кърджалийци музикант Кирил Кирев, известен като Киро Мадоната откриха певческия ми талант. Взеха ме в училищния хор и станах вокалист. Аз тогава пишех стихотворения. Написах текст на песента «Либерта», която стана популярна на фестивала в Сан Ремо. Всички в «Славейков» ми даваха възможност да експериментирам, подкрепяха моята «лудост» – и г-жа Илиева, и директорът Милко Багдасаров. После продължих образованието си в Електрониката. През този период участвах в различни ученически вокално-инструментални групи. Дойде 1989 година и пионерските домове стаха центрове за работа с младежи. Там нашата група „Break down in the head“ намери подкрепа. Останалите момчета бяха от Езиковата. Станахме известни, обикаляхме България. Но  дойде казармата… След нея се преместих да живея в Пловдив.

На Midalidare Rock 2023 край Стара Загора.

– Ти обаче си от семейство на кинезитерапевти, твоите родители не те ли насочиха в тяхното поприще? Как реши да се занимаваш с музика?

– Винаги съм бил свързан с музиката. Бях голям меломан. Тогава слушахме касети – обикаляхме по пазарите да търсим записи. Слушахме ги и така се учихме. В Пловдив станах част от група „Диалог“. С Георги Георгиев се преместихме в Лондон и през 2004 г. възстановихме групата с помощта на музиканти от различни страни. Междувременно в началото работех какво ли не – бях и сервитьор, и продавач на мобилни телефони, и организатор на сватби… Учих 2 години актьорско майсторство, намерих си агент, даже снимах в няколко сапунки. Междувременно станах сватбен певец и обиколих замъци и хотели из цялата страна. Нашата интернационална група започна да прави успешни концерти в Англия. Сбъднах мечтата си да стана пътуващ музикант. Освен на Острова, пях в Скандинавия, Испания, Италия, Русия, качих се и на големите круизни кораби.

– Разбрах, че си стигнал чак до САЩ. Не успя ли да се интегрираш там, та се върна в Европа?

Пламен с Милко Багдасаров и с баща си преди концерта в Кърджали

– По едно време реших, че Европа ми е тясна и заминах за Лос Анжелис. Но там бързо осъзнах, че ще ми отнеме много години да достигна нивото, което имах вече във Великобритания, и се върнах. Установих се във Финландия. Влязох в телевизионния музикален формат «Гласът на Финландия» и стигнах до финала. Това участие вдигна шум около името ми и, щом се прибрах в България, започнаха да ме канят по телевизиите. Явих се на кастинг за ролята на Жан Валжан в «Клетниците» на Софийска опера, но не се класирах. Тогава реших да се пробвам в «Гласът на България», където попаднах в отбора на Иван Лечев. И стигнах до финала.

На сцената в Дома на културата

– Вече си се установил трайно в България. С какво се занимаваш в момента?

– Пиша музика, участвам в концерти с моята група «Plamen Bonev De La Bona». Канят ни из цялата страна, имаме много ангажименти. Това лято се качихме на една сцена със световни групи като Scorpions, Europe, Helloween и др. Бяхме единствената българска група на най-големия фестивал Midalidare Rock 2023 край Стара Загора.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *