Опашка от вярващи искат да си вземат последно сбогом патриарх Неофит!

България се покланя пред тленните останки на българския патриарх Неофит в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. През целия ден миряните ще могат да отдадат почит и да се сбогуват с патриарха.

Опашката от вярващи стига до ул. „Г.С.Раковски“.

Днес е ден на траур в памет на българския Патриарх Неофит, който почина на 13 март.

На поклонението присъстват президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, политици, общественици и много миряни.

Едни от първите, които дойдоха да почетат Патриарха бяха вътрешният министър в оставка Калин Стоянов, бившият служебен премиер Георги Близнашки, главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

Ковчегът с тленните останки на Негово Светейшество беше внесен в патриаршеския храм малко преди 08.00 ч.

„Главата на БПЦ излъчваше доброта, човечност и любов. Той беше човек с истински християнски, морални и нравствени ценности”, сподели Васко Миховски, настоятел в църква.

През целия ден миряните ще могат да отдадат почит и да се сбогуват с патриарха. Утре сутринта ще бъде отслужена заупокойна литургия в храм „Св. Александър Невски“, след което ще бъде извършено опелото.

С литийно шествие тялото на Негово Светейшество ще бъде отнесено в храм „Св. Неделя“, където ще бъде положено за вечни времена. Да бъде погребан в двора на храм „Св. Неделя“ е воля на Патриарха и решение на Св. Синод. пише Епицентър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *