България изпраща патриарх Неофит в последния му земен път Опелото му започва в 11.00 ч. и ще бъде оглавено от Вселенския патриарх Вартоломей

България се сбогува с патриарх Неофит. Негово Светейшество почина в сряда, на 78-годишна възраст, след продължително боледуване.

От 9.30 ч. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ започна заупокойна Света литургия. Службата е оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който е временен наместник-председател на БПЦ в съслужение с митрополити, епископи, свещеници. Около 10.15 ч. пристигна Вселенският патриарх Вартоломей.

Поканени бяха и представители на поместните православни църкви. На литургията е и предстоятелят на Украинската църква Епифаний Киевски. Присъстват премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, председателят на парламента Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, посланиците на Украйна и Русия и други високопоставени гости.

В 11.40 ч. започна опелото, водено от Вселенския патриарх Вартоломей, заедно с представители на поместните православни църкви и архиереи на БПЦ.

Около 14.00 ч. започва литийно шествие, като тялото на Негово Светейшество ще бъде отнесено в храм „Св. Неделя“, където ще бъде положено за вечни времена. Да бъде погребан в двора на храм „Св. Неделя“ е воля на патриарха и решение на Светия синод. Тленните му останки ще бъдат положени от южната страна на храма, зад гроба на Екзарх Йосиф.

Втори ден българският народ се покланя пред своя патриарх. Вчера поклонението продължи близо 13 часа. Днес отново имаше голяма опашка от хора, желаещи да се сбогуват с духовния баща на България. Днес е и втори ден на траур заради кончината на патриарха.

Гаубичното оръдие, преправено на лафет, върху което е бил ковчегът с тялото на Цар Борис III, днес ще пренесе и ковчега с тленните останки на Негово Светейшество патриарх Неофит до митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

Източник: bnt.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *