Кърджали се приближи още повече до звездите, в Обсерваторията заработи Планетариум

  • Да гледаме към звездите и да не спираме да мечтаем, пожела кметът Ерол Мюмюн, прерязвайки лентата
  • Модерното съоръжение е изградено по проект на МОН и с подкрепата на общината

 

Валентина ИВАНОВА

Кърджали се приближи още повече до звездите. От днес, 20 март, в Астрономическата обсерватория «Славей Златев» официално отвори врати Планетариум. Лентата на откриването прерязаха директорът Агоп Узунбохосян и кметът на общината Ерол Мюмюн.

Градоначалникът пожела на учениците и на всички присъстващи «Да гледаме към звездите и да не спираме да мечтаем. Колкото необятен е космосът, толкова да са необятни и мечтите ни.»

Модерното съоръжение стана факт по проект, защитен пред Министерството на образованието и науката, на стойност 166 хиляди лева. Общината е дофинансирала изграждането на надуваемия 7метров купол, уникален за България.

Очакваме да се увеличили рязко интересът към обсерваторията и оттам – към Кърджали. Предлагаме едно уникално преживяване, което няма нищо общо с материалите в ютюб. Разполагаме с над 70 филма на различни езици, полезни за учениците и интересни за възрастните, разясни директорът на обсерваторията.

Останалите гости на церемонията бяха проф. Евгени Семков, директор на Института по астрономия при БАН, доц Петко Недялков от Катедра «Астрономия» при Физическия факултет на Софийски университет, областният управител Никола Чанев, Ангелина Костова, началник на РУО, представители на фирмата-изпълнител Контракс, Свежина Димитрова, председател на Съвета на директорите на обсерваториите и планетариумите в България, зам.кметът Веселина Тихомирова, директори на училища и институции в града и др.

Кметът похвали Атанас Митрев с успехите му на олимпиадата в Китай

 

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *