Драма в Нидерландия: Мъж взе няколко заложници в кафене Не е ясно колко души са взети за заложници от нападателя

Мъж е взел няколко души за заложници в бар в източния нидерландски град Еде, а полицията е евакуирала около 150 жилища в района, предадоха световните агенции.  Зоната е отцепена.

Силите на реда заявиха, че няма индикации похитителят да действа по терористични подбуди. Според източници на местния в. „Телеграаф“ мъжът разполага с оръжия и експлозиви.  

На мястото са разположени специални полицейски части, а жителите на Еде са призовани да не се доближават до района на заложническата криза.

Трима от заложниците, държани в кафене в централна Холандия, са освободени, съобщи полицията, но все още не е изяснила всичко. Властите евакуираха центъра на град Еде, след като няколко души бяха задържани в Cafe Petticoat.

„Трима заложници току-що бяха освободени. Ситуацията все още не е приключила“, каза полицията в изявление в мрежата X. Кадри на обществената телевизия NOS показаха трима млади хора, напускащи сградата с вдигнати ръце. Полицията каза, че към момента няма причина да се подозира „терористичен мотив“ за инцидента в Еде. Не е известно колко души са били първоначално задържани, но местните медии съобщават, че около четирима или петима души са замесени. Полицията каза, че е разчистила района около кафенето, като жителите на около 150 къщи са изведени на безопасно място. Местната община съобщи на уебсайта си, че центърът на града е затворен и на мястото има полиция за борба с безредиците и експерти по експлозиви. Властите призоваха жителите да избягват центъра на града, а движението на влаковете се отклонява.

„Виждаме, че има много въпроси относно мотива. Към момента няма индикации за терористичен мотив“, каза полицията. Холандия стана свидетел на поредица от терористични атаки и заговори, но не в мащаба на други европейски страни, като Франция или Великобритания. През 2019 г. страната беше шокирана от стрелба в трамвай в град Утрехт, която взе четири жертви. Мъж, роден в Турция, идентифициран като Гьокмен Танис, по-късно призна, че е имало терористичен мотив за буйството, което на практика затвори четвъртия по големина град в страната.

Също през 2019 г. холандската полиция обвини двама заподозрени джихадисти в планиране на терористична атака с използване на самоубийствени бомби и коли бомби.

Млад афганистанец, идентифициран само като „Jawed S.“ намушка двама американски туристи на централната гара в Амстердам през 2018 г., като по-късно каза на съдиите, че иска „да защити пророка Мохамед“. Нападението дойде ден след като крайнодесният холандски политик Герт Вилдерс обяви, че отменя плана си да организира конкурс за карикатура на пророка Мохамед. По това време говорителят на афганистанските талибани Забихула Муджахид призова мюсюлманите да атакуват холандските войски след „враждебния акт на Вилдерс от тази страна (Холандия) срещу всички мюсюлмани“. При най-сериозния инцидент известния холандски антиислямски режисьор Тео ван Гог беше прострелян и намушкан до смърт през 2004 г. в Амстердам от мъж, свързан с холандска ислямистка терористична мрежа.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *