И клиенти, и производители останаха приятно изненадани от изложението, твърди организаторът Георги Стоянов

В продължение на два дни Кърджали бе домакин на изложение на млечни и фермерски продукти от български производители от страната и местни от областта. То бе организирано от Български фермерски съюз /БФС/ с председател Георги Стоянов.

Интервю на Ваня ИВАНОВА

– Изпълнява ли целта си проектът за фермерски изложения?

– Считам, че изпълнява най важното – хората да имат възможност пряко да се запознаят с произвежданата от земеделците продукция. Участниците са малки ферми или земеделски производители. Семейните ферми нямат възможност да предлагат своята продукция на търговските вериги, защото количествата са ограничени. За да продават в една търговска верига те трябва да имат количества, да имат брандиране, да имат регулярност на доставките и т.н. Всичко това да може да бъде проследено във времето, а това струва и ресурси, и време. Така, че те нямат такава възможност за реализация и достойно заплащане за своята продукция.

А на изложенията много бързо им се изчерпва всичко, което показват. За да могат да си създадат устойчиви взаимоотношения производител-потребител трябва да се търсят начини и варианти да се подпомогне срещата им и тук се намесва БФС. Инициатива е предвидена да бъде в 6 областни града, Бяхме в Стара Загора, където събитието  премина при голям интерес. В Кърджали, още първия ден имаше земеделци, които си продадоха цялата продукция. Тепърва предстои изложение във Варна, Бургас, Пловдив и София. Идеята е на всяко от тези места да могат да участват фермери от съответния регион.

– За първи път ли сте в Кърджали?

– Да.Това е първа година за проекта. Според интереса, желанието и ефекта, който тепърва ще анализираме, може да се направи вече следваща стъпка. Ако има интерес, самите ферми могат да се обединят, да си партнират, за да могат заедно да изкарат и по-големи количества. Трябва да се обърне специално внимание на малките ферми – те са тези зрънца, които създават поминъка в съответните региони. Ако го няма този поминък, населените места ще се обезлюдят – хората, като няма препитание, защо да стоят. Виждате в Европа фермерите стачкуват, зараи административната тежест. Те искат да се създават програми и бюджети, които да са тясно ориентирани към нуждите на земеделците. България е малка държава, но има своите специфики. Така, че трябва да се търсят решения в диалог, които да са ползотворни.

Има проблем за решаване на ниво Европа. Прилагането на Зелената сделка променя икономическата обстановка. Ние в България не сме изолиран случай. Няма успешна държава, която да не си е развила агросектора и да си го поддържа. Неслучайно Европа подпомага  агросектора допълнително със субсидиране и гледа да откликва на техните нужди, защото осъзнава че по този начин си гарантира продоволствената сигурност. В този несигурен свят, където на няколко километри от нас хвърчат ракети, ако не обърнем внимание на хората, които произвеждат храна, сме обречени.

Достатъчна ли е подкрепата за малките производители от Министерството на земеделието и фонд „Земеделие“?

– Министерството на земеделието като законодателен и управляващ орган подкрепя със законодателни промени, определя различни мерки, схеми за подпомагане. Но на нас ни се иска по-бързо да се случват и законодателните инициативи, и всичко, което да помага на развитието и подпомагането на агросектор.

БФС откликва на нуждите на производителите. В агросектора изживяват много труден период с реализация на продукцията.  Дори големите зърнопроизводители изпитват затруднения. В този момент наистина всяка една помощ от страна на държавата, в лицето на Министерство на земеделието, е добре дошла. Нашето изложение се подкрепя от министрерството. То е малка крачка на подкрепа, защото всички участват безплатно и имат възможност пряко да си презентират стоката.

– Има ли членове на вашия съюз от Кърджалийска област?

– Да. Имаме и областна структура на БФС. И на изложението виждате някои от тях. В региони като Кърджали, където земеделието е специфично и препитанието основно е животновъдство, какво ще се случи с тези хора, ако не им се обръща специално внимание? С какво ще ги задържим тук, ако нямат препитание? Но е направена крачка в тази посока,  създаден е  Консултативен съвет, който да обърне по-специално внимание на планинските и полупланинските райони, защото те са по-специфични.

– Кърджалийци купуват ли на базара, ценят ли натуралните продукти?

– В този прекрасен град, благодарение на кмета, са ни предоставили чудесно, много комуникативно място, Да ви кажа честно, отзивите и от клиентите, и от производителите е, че всички са много приятно изненадани. Хората харесват продукцията, купуват я, така че и двете страни са доволни. Създават се връзки, разменят се контакти, така могат да си поръчват впоследствие.

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *