ЦИК: Ще може да се гласува с една машина и на двата вида избори Ако изборите са 2 в 1 ще се спестят разходи

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова коментира възможността предстоящите избори да са 2 в 1.

“Ако изборите са на една и съща дата ще се спестят разходи – логистика и транспорт, свързани с машинното гласуване, разходи за възнаграждения на избирателните комисии. Трябва внимателно да се подходи в организацията на изборния процес”.

В ефира на БНТ Нейкова допълни, че има различни избирателни права за избиратели и кандидати. За изборите за Европейски парламент се изисава уседналост, докато за парламентарните – не. “При двата вида избори избирателни секции се разкриват на различни места. Такава комбинация не сме имали досега. Има изискване в Изборния кодекс за бюлетините“, заяви още тя.

По думите ѝ, ако изборите са „2 в 1″ се позволява дадена партия да запази номера си, когато е регистрирана за участие и в двата вида избори. “Вероятно ще може да се гласува с една машина и на двата вида избори. Държавата разполага с малко повече от 12 000 устройства за машинно гласуване и повече не могат да бъдат използвани. Ще трябва да се обърне специално внимание на изработването на електронните бюлетини“, допълни Камелия Нейкова.

dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *