Треска за „Арефе“ в Комунига зарази и другите чернооченски села

Исмет ИСМАИЛ

Трескаво вълнение сред големи и малки в чернооченското село Комунига настана в навечерието на денят „Арефе“ на големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам, каза кметът на населеното място Бахри Хашимов.

По традиция младежи и техните родителите утре ще пременят празнично улица „Хамаз”, където  над 250 деца от село Комунига и съседните населени места, както и на наши изселници от Република Турция, се очаква да се съберат, за да получат бонбони и други лакомства от местните жители.

За поредна година местното Народно читалище „Никола Вапцаров 1957“ и кметството, със съдействието на Община Черноочене организират празнична програма и ще обогатят денят „Арефе“.

Във вторник децата от селото ще извият най-дългата опашка в чернооченския район.

Кметът на село Комунига Бахри Хашимов обясни, че традицията тук е от 1980-те години и децата събират бонбони на улицата, вместо да ходят от врата на врата.

 

То се превръща в срещи на поколения и родове. Трудностите на ежедневието и променящите се възгледи за живота са причина за много по-рядкото сближаване на хората. Тези дни са едни от възможностите за сплотяването на хората, казва кметът на село Комунига Бахри Хашимов.

Местни жители обясняват, че са решили да променят обичая си след трагичен инцидент с дете преди много години.

В последните години събирането на домакините на площада се прехвърли и в други населени места от община Черноочене като Пряпорец, Среднево, Лясково, Габрово и други. Хората се подреждат се в редица, а децата събират мекици, бонбони и сладки.

По стар обичай в денят „Арефе“ жените месят мекици и ги раздават на съседите си, а малки деца обикалят от къща на къща и събират сладкиши.

Рамазан Байрам тази година започва в сряда.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *