Ученици и учители написаха книга „110 години в 110 страници“ за историята на първото светско училище в Крумовград

Нов живот

На 23 май 2024 година Средно училище „Васил Левски“ – Крумовград ще проведе заключителна дейност от честването на своята 110-та годишнина. Училището  е еталон за професионализъм, добри практики в подготовката на ученици, които  успешно се реализират в живота. Институция с вековна история, която е изпълнена с много предизвикателства. В основата на успехите на училището винаги са стояли отдадените учители, талантливите ученици, партньорството с обществеността и бизнеса.

Учениците от клуб „Историкон“ решиха да подарят на своето училище и на жителите на община Крумовград една малка книга, която между своите корици разкрива историята на създаването на училището, първите учители – будители, които поставят основите на светското образование в Крумовград и други непознати и интересни факти.

Това е първата книга, която проследява в детайли историята на училището, опирайки се на архивни документи, открити в ДА „Архиви“ – отдел Кърджали и архива на училището.

В продължение на няколко месеца по книгата работиха ученици от клуб „Историкон“ – Аделина Кючукова, Елена Петрова, Захари Даматов, Илкер Илиев, Онур Тахир и Юлиян Манев. Под ръководството на своя учител по история и ръководител на клуб „Историкон“ Илиян Тосков, те преглеждаха редица архивни снимки и документи, за да представят на читателите една цялостна и вълнуваща картина, която разкрива част от историята на училището.

Книгата ще излезе от печат в средата на май 2024 година, точно в навечерието на заключителния етап от честването на годишнината на училището. Автор на предговора на книгата е професор д-р Цонка Каснакова – Иванова. Автор на анотацията на книгата е д-р Веселина Узунова от Българска академия на науките, която споделя следното за книгата:

„Пред Вас, читателите, стои този сполучлив опит за летописна книга на СУ „Васил Левски“ – гр. Крумовград, дело на ученици и техния учител. Не го подминавайте с досада, защото тази на пръв поглед обикновена история на едно провинциално училище, събира в себе си животите на пет трудолюбиви поколения учители и също толкова ученици, оставили своите следи в просветното дело на община Крумовград. Опит да разкажат за онези будители, дошли от всички краища на Родината, за постиженията на най-добрите ученици, събрано в книга на бъдещите поколения, точно както са постъпвали и предците – със съзнание, вяра и добросъвестност. Всичко това авторите са успели да постигнат.

С пожелание книгата да се попълни с още толкова страници постижения и щастливи моменти заедно!“

Отпечатването на книгата ще бъде финансирано от „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД, което през последните години винаги подкрепяха финансово инициативи на СУ „Васил Левски“ и клуб „Историкон“. Всеки гост на тържеството по случай 110-та годишнина на училището ще може да получи книгата. Тя ще бъде разпространяване напълно безплатно до изчерпването й.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *