Как да прогоните къртиците от градината си с помощта на сол

В борбата с къртиците опитните градинари разчита на различни методи. Един от тях е свързан с употребата на сол. Ако се използва правилно, тази съставка ще помогне градината да се освободи от редица вредители, но без вреда културите, почвата и човека.

Сол против къртици в градината
По правило много къртици не могат да живеят на една територия: най-вероятно в градибата ви живее само едно животно. Но трябва да се прогони, за да не навреди на реколтата ви. Има много начини за успешна борба с този вредител. Първо трябва да се намерят характерните дупки, които вредителят прави. След това добавете няколко супени лъжици сол към тях. Това е достатъчно, за да прогоните този вредител от градината си.

Други приложения на солта в градината

Много зеленчукови култури често са атакувани от мухи. За целта трябва да разредите сол в литър вода и да напръскате.
Ако става въпрос за лукови мухи, тогава ще бъде достатъчна малка лъжица на литър вода. Ако се борите с вредители по зеле и моркови, тогава за да приготвите разтвора, разтворете три супени лъжици сол в кофа с вода. Напръскайте насажденията с този разтвор.

Други методи за борба с къртиците
Къртиците имат много чувствителен слух, силните звуци плашат и дразнят животните. Ето защо най-популярният и ефективен метод за контрол са звуковите и ултразвукови репелери. Тези устройства приличат на карфици, които трябва да се забият в земята на местата, където има къртици, тъй като вибрациите преминават добре през почвата. Такива репелери могат да бъдат ефективни и срещу гризачи и змии.

Като алтернатива можете да използвате народния метод – радиостанция на батерии, която се поставя във водоустойчива торба върху къртичината. Вярно е, че за разлика от специалните репелери, този метод може да засегне не само къртици, но и други вредители.

В магазините можете да закупите специални капани за къртици, но те нараняват или дори убиват животното. Също толкова ефективна, но в същото време хуманна алтернатива са тръбните капани, които ви позволяват да хванете къртица, без да я наранявате.

В тунела на къртиците се поставят тръбни капани. Когато животното минава през него, то се забива в тръбата. След това капанът трябва да бъде изваден и къртицата да бъде освободена възможно по-далеч от дома и градината. Най-добрият вариант е в поле, залив на река или в широколистна гора. Почвите на иглолистните гори са преклено твърди за къртицата.

Освен това е необходимо да знаете, че тя трябва да яде постоянно – само 14 часа без храна може да доведат до смъртта на животното. Затова капаните не трябва да се оставят повече от един ден. Най-често се поставят през нощта.

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *