Две Златни лири озариха Дома на културата /ВИДЕО/ Наградиха Школата по изкуства за 70-годишния й юбилей и Снежана Полихронова-Кърнолски за 40 години творческа дейност

Валентина ИВАНОВА

Празникът на Школата по изкуства започна във вторник вечер с привествия и награди. Станислав Почекански, председател на Съюза на музикалните и танцови дейци, връчи две отличия «Златна лира». Едното беляза изключителната работа на десетки преподаватели, отдали своите сили и знания за обучението на деца и младежи през последните 70 години. Прие го Мариана Ликова, директор на Дома на културата.

Другото отличие отиде при известния музикален педагог и мениджър на големи фестивали у нас и в чужбина Снежана Полихронова-Кърнолски за нейната 40 годишна творческа дейност, започнала в Кърджали.

Заместник кметът Веселина Тихомирова поздрави юбилярите от името на градоначалника Ерол Мюмюн и ръководството на общината.

Мариана Ликова припомни важни моменти от създаването и развитието на Школата. Първи ръководител е бил Иван Гъдев, след него – Дора Алексиева, Недко Казаков, Кирил Тончев, Мария Миткова-Петковска, Галя Гавраилова, Тошка Сусуркова, а понастоящем – Христина Мачикян. Директорката спомена и ключови имена на първопроходци и преподаватели като Петър и Стефка Филипови и Радост Попова.

Юбилейният концерт «Музика и безкрайна любов» откри Детския струнен оркестър с ръководител Мария Петковска, който този сезон бе отличен с първа награда на националния конкурс „Път към славата“ в София. След това на сцената се изредиха млади таланти, завоювали редица награди и прославили името на Кърджали. На пиано и цигулка се изявиха Ирем Моллахасан, Мирай Исмаил, Даная Илиева, Азра Айдън и др. Китарният квартет и вокалистката Елица Ламбева развълнуваха с изпълнение на известната песен от филма «Козият рог» «Вървят ли двама».

Включиха се и бивши възпитаници като Гергана Кюлханова, Филиз Моллахасан и др. Младият пианист от Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София Евгени Ангелов представи соната № 4, 1част на Бетховен.

Изтъкнатият български цигулар и музикален педагог Маестро Мичо Димитров сложи точката на празничния концерт с виртуозното си изпълнение на цигулка на прекрасната пиеса „Севдана“ на Георги Златев-Черкин в акомпанимент на роял на Тавит Мачикян, който също е бил част от Школатата по изкуства, като преподавател.

Накрая пред публиката излезе специалният гост проф. Анастас Славчев – пианист,  бивш декан на музикалната академия в Пловдив. С голямо вълнение той си спомни, че е стъпил на тази сцена за първи път преди 70 години като един от първия випуск на Школата.

Много деца преминаха през тази школа. Не всички станаха професионални музиканти, но във всички остана любовта към музиката. За тези, които се посветиха на музиката, Школата при Дома на културата беше космодрум, който ги изстреля в големия космос на музиката в световен мащаб, каза проф. Славчев.

Той поднесе привестствие от името на Нели Петкова, директор на Националното музикално училище «Добрин Петков» в Пловдив, където са учили поне 100 души от Школата в Кърджали. Сред тях са проф. Анастас Славчев, проф. д-р Петя Бъговска, проф. Хикмет Мехмедов, Иво Папазов-Ибряма, проф Таня Бурдева, Мария Бояджиева, Радост Попова, Цанка Филипова и др. Поздрави присъстващите и от Академията „Проф. Асен Диамандиев“ – там също са завършили мнозина от Източните Родопи.

С характерното си чувство за хумор, професорът обеща да дойде и за 100-годишния юбилей на Школата.

Вечерта завърши с много емоции, прегръдки, сладки спомени и много цветя.

Снимки: Ваня Иванова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *