120-годишен кораб тръгва днес с олимпийския огън от Гърция до Франция

От Пирея в събота започва пътуването на олимпийския огън до Франция, който за първи път ще бъде транспортиран с платноход. Това е историческият френски кораб „Белем“.

800-тонният платноход от стомана и дърво е флагманът на френския флот. Спуснат на вода на 10 юни 1896 г. Първоначално е пътувал до Бразилия, за да транспортира какао и ром до Западна Индия. Скоро след това се превръща в кораб за развлечения, а след Втората световна война се превръща в учебен кораб. През 1984 г. е обявена за паметник.

Няма автопилот и руля е запазил оригиналната си форма и може да се използва при всякакви метеорологични условия.

„Белем е толкова стар, колкото Олимпийските игри на Пиер дьо Кубертен. Ще имаме това невероятно щастие да носим олимпийския огън. „Белем“ е исторически кораб, който ще напусне древен град и ще пристигне в друг древен град, Марсилия“, заяви капитанът Емрик Зибе.

Олимпийският огън ще бъде поставен във фенер и ще бъде транспортиран вътре в кораба.

Факелът, който измина близо 5000 километра в продължение на 10 дни, пренесен от 600 души, вече е в в ръцете на домакините на Олимпийските игри това лято.

След като прекара последната нощ във френското посолство в Атина, пламъкът ще отпътува днес за Франция. Корабът ще напусне пристанището на Пирея в 10 часа, и ще пристигне в Марсилия след 12-дневен преход, където на 8 май на грандиозна церемония се очаква да го посрещнат около 150 000 души при засилени мерки за сигурност.

Източник: trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *