COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (25); 28/09 (27 ↓) ; 29/09 (27 ↓) ; 30/09 (25 ↓)

Майсторът на четката от Момчилград Камбер Камбер празнува рожден ден Знаят го като отдаден на изкуството, тих и скромен творец

  • Негови творби се намират в Турця, Кипър и редица европейски страни

Валентина ИВАНОВА

Всички в Момчилград познават художника Камбер Камбер и свойски го поздравяват като стар приятел, където и да го срещнат. Знаят го като отдаден на изкуството, тих и скромен творец, пословичен с коректното си отношение към всяко човешко същество.

От години той е председател на Читалище „Нов живот“. Работи неуморно, създава пъстри живописни платна, които привличат погледа на зрителя и не остават незабелязани от специалиста.

Сюжетите на неговите творби са почерпени от красотата на родопския пейзаж и родопчанката. Черпи вдъхновение в музиката, особено в джаза, затова и често в платната му фигурират музикални инструменти.

Камбер Камбер е роден на 2 юли 1950 г. в село Седефче, Момчилградско.

Дарбата му се проявява още в детството и му подсказва накъде да върви.

Като ученик в гимназията тя се разгръща, благодарение на упоритата му работа и самоусъвършенстване.

Не спира да рисува и в казармата, където отбива военната си служба като художник. Тогава идва и признанието – печели първата си награда като участник в национална изложба на войнишкото творчество.

След уволнението си от българската армия, става читалищен деец и учител.

Определен е да следва и завършва задочно 4-годишен курс, организиран от Комитета за култура, с преподаватели от Националната художествена академия.

Камбер е член на Дружеството на художниците в Кърджали от години и винаги участва в общите изложби, които се организират в Керимовата къща. Има над 30 самостоятелни експозиции.

Редовно се включва в пленери и изложби и в други градове, и в чужбина, печели широка международна известност. Негови творби намират добър прием в Турция, Кипър, Гърция, Белгия, Холандия, Полша, Франция.

 

 

1 Отговор

  1. Semra Funke каза:

    Negovi tvorbi Se namirat i v doma ni v Berlin.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.