Енергийните гиганти губят милиарди заради недостига на втечнен природен газ

Големите енергийни търговци, сред които BP, Shell и TotalEnergies, губят стотици милиони долари, опитвайки се да запълнят световния недостиг на втечнен природен газ (LNG), съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници и събрани данни.

„Непланираните прекъсвания в заводите за втечнен природен газ в САЩ, Нигерия и Австралия изненадаха търговците, включително BP и Shell, като ги принудиха да търсят алтернативни доставки на завишени цени“, съобщава агенцията.

Освен това Ройтерс отбелязва, че по-малката наличност на втечнен природен газ, съчетана с желанието на Европа да увеличи вноса на суровината, е довела до повишаване на референтните цени. Агенцията изчислява, че „една средна партида суровини на спот пазара може да струва около 100 млн. долара“.

Според източниците на агенцията британската енергийна компания BP е претърпяла загуба от 500 млн. долара, опитвайки се да замени доставките си на втечнен природен газ след пожара през юни във Freeport LNG в Тексас. Заводът в САЩ доставя на BP около 4 милиона тона втечнен природен газ годишно. От своя страна френската TotalEnergies заяви, че ще замени планираните доставки през третото тримесечие от Freeport LNG с втечнен природен газ от спот пазара.

В доклада се посочва, че през последните месеци огромният терминал на остров Бони в Нигерия също изпитва недостиг на втечнен природен газ, главно поради недостига на природен газ и високите нива на кражби по тръбопроводите.

Източник: glasove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *