Министър Алексиев опроверга Петков за интерконектора: Не открихме газ, а неприключило строителство

Не открихме газ в интерконектора, а неприключили строителни работи. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. И по този начин опроверга бившият премиер Кирил Петков, който в сутрешно интервю заяви, че в тръбата имало 40 бара налягане.

Алексиев и министърът на регионалното развитие и строителството Иван Шишков инспектираха интерконектора с Гърция.

Газовата връзка с Гърция все още не е готова за ползване, заявиха Христо Алексиев и Иван Шишков.

„Знаете, че това е абсолютен приоритет и за служебното правителство, и за кризисния щаб. Полагаме денонощни усилия, за да приключим всички действия по приключването на неговото довършване. Огледахме всички локации, които са проблемни и критични. Набелязали сме решения. Строителят трябва да подготви график. А държавата е мобилизирана, за да помогне за приключването на този проект”, посочи Христо Алексиев.

По думите му има един голям проблем, който остава нерешен. „Той е свързан със системата, която управлява целия интерконектор. Без приключване на тази система – той няма как да работи. Ние днес газ не открихме в интерконектора. Открихме неприключили строителни работи”.

Той подчерта, че се прави всичко възможно газовата връзка да бъде завършена до началото на отоплителния сезон.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков беше категоричен, че проверките на строителните дейности на интерконектоа ще са всеки ден. „ДНСК в региона ще проверява всеки ден какви строително-монтажни дейности се извършват. На практика надзорникът ще получи буквално офис в ДНСК, за да може с директора на ДНСК да събират всички документи“, подчерта той.

Според него в момента този обект изглежда като луксозна сграда с мебели, но до нея няма достъп на ток.

Обиколката на двамата министри стартира на газоизмервателната станция Стара Загора, след което двамата посетиха Кранов възел 6, разположен до село Тракия, както и канал на Напоителни системи и диспечерски център в село Стамболийски.

Кранът на интерконектора е отворен, азерският газ се очаква да тръгне от Комотини по 183-километрово трасе с капацитет три милиарда кубически метра до Стара Загора. От средата на юни тръбите са запълнени с тестови количества природен газ.

Теодора Георгиева, българският директор на компанията „Ай Си Би Джи“, която е лицензирана като оператор на газопровода, преди месец обяви, че са готови да изнасят за Молдова и Украйна. Заедно с нея на проверката днес присъства за първи път и гръцкият представител Георгиус Сатлас.

В дружеството половината от акциите са на „Български енергиен холдинг“ и гръцко-италианската компания „Посейдон“, в която са акционери италианската „Едисон“ и гръцката „ДЕПА“.

По-късно днес министрите ще посетят и други участъци от трасето на интерконектора.

Източник БТА, БНТ и Нова телевизия, Гласове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *