Кърджалийското село Брош бе домакин на седемнадесетото издание на Фестивал на терлика

Седемнадесетото издание на превърналият се в традиция Фестивал на терлика тази година гостува на кърджалийското село Брош. Общо 70 самодейци от четири читалища в община Кърджали и местни изпълнители се включиха в празника, който съпътстваше и традиционния събор на селото.

Освен да се насладят на развлекателната програма, присъстващите на фестивала имаха възможността да си купят различни по цвят и размер терлици, изплетени от сръчните ръце на местни жителки. Гостите можеха и да се научат как се плетат терлици. Един от мераклиите бе университетски преподавател от София, пенсионер, който за пръв път хваща иглата за плетене. „Сега се научих, тук, на фестивала, за който дойдохме специално. Не съм плел преди. Една жена тук ми показа за 5 минути. Оказа се, не е сложно, но пък е много приятно“, разказа за БТА Борислав и сподели, че е очарован от празника.

„За първи път Фестивалът на Терлика се провежда през 2006 г. в кърджалийскор село Дъждовница, където се случват над 10 от неговите издания и по време на всичките си издания става неизменна част от Националния културен календар и от културната карта на Кърджали. Той е символ на нишката, която свързва поколения и етноси в „плетка“ от партньорства на международни творци и изпълнители с местните общности“, припомнят организаторите от Арт движение „Кръг“. Като уникален местен феномен на междукултурното сътрудничество, празникът е бил представян на форуми в Барселона, Флоренция, Палермо, Гент, Чикаго и Доха.

„Верен на принципа си „Следвай нишката и стани част от плетката“, Терликът в последните години успя да пренесе празничния си дух, като гостува в Кърджали, в с.Енчец, а сега празнува заедно с гости от осем села и от града паметта на алианския светец и лечител Данлъ Али Баба, на който от стари времена е посветен съборът в Брош“, каза за БТА Радост Николаева, председател на Арт движение „Кръг“.

Седемнадесетото издание на Фестивалът на терлика бе споделено както от местни жители, така и от гости от страната.

Източник и снимка: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *