COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (15); 27/11 (15 =) ; 28/11 (16 =) ; 29/11 (16 ↑)

Андрей Райчев: Истинският военен удар по Украйна би бил чудовищен

В интервю за Стандарт социологът Андрей Райчев отговаря на въпроса – какво ще се случи след като Путин обяви резултатите от референдумите?

– Има дълга процедура, защото руската Конституция изисква промяна. Трябва да бъде гласувано влизането на новите територии във федерацията. Този процес ще отнеме половин-един месец. Когато това стане, територии, които Украйна обявява за свои, ще бъдат обявени за руски.

В Херсон е пълен с руски войски, земята е „освободена“ – както казват руснаците или „окупирана“ – както казват украинците. Но в Запорожието не е така. Столицата на Запорожието е под укарински контрол. Тази област е много важна, защото съединява Крим с Донецк. Руснаците няма да се откажат от нея.

Ще стане следното: руснаците ще обявят, че това са техни територии и Украйна ги е окупирала. Ще им кажат да се изтеглят, те няма да го направят. Тогава ще възникне възможност Русия да обяви война на Украйна.

„Специалната операция“ не е война. Русия, притисната от новия пакет санкции на Запада, плюс взрива на газопроводите, може да реши да използва сила. Дори да употреби страшните ракети. Това – да не дава Господ, само казвам какво може да стане – ще доведе до разрушаване на украинската инфраструктура – няма да има ток, вода и т.н.

Сега не е бомбардирана нито една жп гара, не е съборен един мост. Истинският военен удар по Украйна би бил чудовищен, ще загинат страшно много хора, ще се разруши цялата страна. Дано не дава Господ да се случи.

Но защо го казвам – защото Западът продължава да стои на идеята, че Украйна може да победи. Тази идея ми се вижда погрешна. Но Западът я изповядва и по тази причина не си представя, че трябва да се седне на преговори с Русия. А това трябва да стане, защото Русия има ядрени бомби.

Да се преговаря значи да се отстъпи. А Западът не ще. Но западните лидери, които трябва да го свършат, не трябва да го направят, защото руснаците са добри, а защото животът на всички хора в света е застрашен.

Може да ни харесва или не, но е реалност, че може да бъде унищожен целият свят. Руснаците са толкова обидени, толкова отчаяни и толкова ядосани, че ще вземат да го направят. Затова трябва да се говори с тях. Договорът не е приятен – това е отстъпване на територии и т.н.

Но Западът е различен в поведението си. САЩ повече внимават, Южна Европа – също. Великобритания е полудяла от агресия, а Полша и Балтийските държави са в истерия, те искат едва ли не да нападат.

Защо да нападаш страна с 6000 атомни заряда? Те са достатъчни няколко пъти да изчезне земята. Трябва да се вникне и в руската гледна точка. Тя е ясна и от самото начало я повтарят – в тези територии живеят руснаци, ние не искаме те да бъдат третирани като второ качество граждани. И вече казват – искаме да са част от РФ.

Все по-лошо ще става. За САЩ това изглежда приемливо – Русия се разрушава, дори да победи в тази война, години ще се възстановява от нея. На САЩ нищо не им струва, дават си старите оръжия. И грешат.

Наистина, Русия е изтощена и изолирана. Но те я дават на Китай, който всъщност е големият противник на Запада, а не Русия – тя е полузападна, полуизточна страна – Евразия. А Китай е огромна, 5000-годишна цивилизация, която ще заеме своето място в света като страшно и велико нещо.

Стратегическият интерес на Запада изисква договаряне, а не противопоставяне с руснаците.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!