Кмет краде дърва за огрев

Над 60 кубически метра е незаконно добитата едра строителна дървесина, установена до момента от съвместната проверка на полицията, Регионалната дирекция по горите в Благоевград и Югозападното държавно предприятие, обобщи БНР.

Тя започна преди три дни, когато по пътя от Черна Места към Якоруда беше задържан камион с около 20 кубика контрабандна дървесина на фирма „ Диамант Рубин“. Задържан в ареста е и шофьорът на камиона, Ахмед Ибрахим Ахмед, кмет на село Конарско, който е реалният собственик на фирмата, въпреки посоченият в регистъра Хава Ибрахим Мехмед – негов брат. Проверката продължи по информация за още два пълни с контрабандна дървесина камиона. Дървеният материал е открит разхвърлян на няколко места в близост до сечището и до обекта, където фирмата има договор за законен дърводобив.

Случаят е повече от скандален и е пример за злоупотреба с власт и щеше да бъде само криминален, ако основното действащо лице в схемата за незаконен дърводобив в гората не беше кметът на село Конарско. Всички в Якоруда са наясно, че фирмата „Диамант Рубин“ е негова, но за да няма конфликт със закона, формално я е прехвърлил на друг на семейството. Тази фирма не е случайна и има история в търговете и договорите за дърводобив, провеждани от ЮЗДП.

Каква ще е съдбата на кмета на село Конарско ще стане ясно след пълното разследване и внасяне на обвинителен акт. Каква ще е съдбата на бизнеса му коментира пред БНР директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов.

„Такъв случай, на такова количество кражба на дървесина в последните години не е установявано от една фирма. На лицензирания лесовъд на фирмата ще бъдат съставени актове по Закона за горите, дървесината ще бъде задържана и ще отидем на вариант прекратяване на договорите за некоректно изпълнение. Кражбата е фрапантна – над 60 кубика строителна дървесина, при сегашните цени на дървесината това са някъде над 15 хиляди лева.“

„Като тръгне да се разплита чорапът, излизат доста неща, които са нелицеприятни. Всички правила са нарушени в случая“, допълва Дамянов.

Дали заради кражбата, в която беше уличен кметът на Конарско Ахмед Ахмед, ще бъде отстранен от длъжност? Това е в правомощията на ОИК, ако бъде сезирана. Към момента такъв иск не е внесен нито от институциите на местната власт в Якоруда, нито от представител на някоя политическа партия.

Все още няма и повдигнато обвинение към кмета и затова снощи той беше освободен от ареста, съобщиха от прокуратурата, но уточниха, че разследването продължава.

„Един изключително грозен случай как се злоупотребява с власт“, заяви Иван Иванов, депутат от БСП, бивш министър на земеделието и член на временната парламентарна комисия за дървата за огрев. Според него това се е превърнало „в практика и ежедневие“, случаят е „изключително показателен“ и не е единствен.

„Ние сме се натъквали на много такива случаи. За 7 месеца бяха извършени над 250 000 проверки и десетки хиляди актове бяха написани. В тази система има много проблеми.“

Иванов декларира готовност до края на мандата на временната комисия да се предложат законодателни промени за начина на разпределяне на дървесината и ролята на кметовете в този процес.

Той се обяви за анализ и ревизия на решението за ограничаване на дърводобива във вековните гори, като посочи, че въпросът трябва да се разглежда и решава не по политическа линия, а експертно.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *