Кърджалийци пяха с Маргарита Хранова и Орлин Горанов (ВИДЕО)

Валентина ИВАНОВА

Концертът „Златните песни от Златния Орфей“ се превърна в празник за кърджалийци. В сряда вечер публиката в театъра си припомни шлагери, звучали на най-големия конкурс за популярна музика в България, закрит на юбилейното му 30-то издание през 1999 година.

Назад във времето ни върнаха звездите на българската естрада Маргарита Хранова и Орлин Горанов. Те представиха хитови песни, слушани от поколения българи, звучащи актуално и днес. Спектакълът е реализиран с оркестъра на Държавна опера Бургас с диригент Левон Манукян по специално написан сценарий на неговата майка Юлия Манукян.

Наред с популярните песни, изпълнителите разказват за „Златния Орфей“, което дава шанс на младите зрители да научат повече за конкурса, а на по-възрастните – да се потопят в атмосферата на своята младост.

След успешния проект „Песни от български игрални филми“, Орлин Горанов решава да върне славата на добре забравени стари и хубави песни. Идва му идеята за „Златните песни от Златния Орфей“. Замисля да отбележи годишнината от прекратяването на конкурса, но пандемията отлага реализацията във времето.

Много се дразня, когато виждам омразата в социалните мрежи, че всичко създадено през социализма не става за нищо. Да имат да вземат! „Златният Орфей“ беше един реномиран конкурс, желан от най-добрите в бранша. Той се излъчваше в т.нар. Интервизия. В нея членуваха страните от соцлагера и зрителската аудитория наброяваше 300 милиона от Източен Берлин до Владивосток. Много звезди излязоха оттам, като Алла Пугачова, например. Гостуваха и много популярни чужди изпълнители като задължително трябваше да изпеят българска песен, която после поемаше по света. „Орфеят“ беше в десетката на световните фестивали, спомня си певецът.

Публиката пя заедно с Маргарита Хранова и Орлин Горанов незабравимите песни „Заклинание“, „Делфините“, „Песен моя, обич моя“, „Повей, ветре“, „Надежда“, „Джулия“, „Се ла ви“, „Нека да е лято“, „Закъснели срещи“, „Една българска роза“, „Хора и улици“, „Бяла тишина“ и др. Спомни си за известните изпълнители Емил Димитров, Борис Годжунов, Паша Христова, Георги Минчев и др

Хранова си спомня с умиление за трепетите и вълнения, с които е представяла хубави български песни на конкурса: За нас беше една приказка, всички се готвехме с ентусиазъм. А срещата с изпълнители от цял свят за българските певци беше уникално събитие.

Концертът вече е показан в много градове в страната, макар че проектът стартира през октомври. Публиката го приема изключително добре.

Нашата цел е да има памет за „Златния Орфей“, защото е нещо, с което можем да се гордеем. Мислим за второ и трето издание на концерта, тъй като има страшно много материал, който мисля че публиката с удоволствие ще си припомни, уверен е Орлин Горанов.

С Марги сме заедно от 10 години в Ансамбъла на въоръжените сили. Имали сме много дуети и преди. Най-важното е, че се обичаме и работата заедно ни носи радост. Така отговаря певецът на въпроса защо точно те двамата са главните действащи лица в концерта.

Той има куп ангажименти по празниците като участник в Коледни матинета, но традиционно на Бъдни вечер ще е със семейството си. Хранова ще се отдаде на домашния уют и приготовления за трапезата, където ще седне многобройната й челяд.

Двамата известни изпълнители отправят най-топлите си празнични пожелания към кърджалийци и се надяват на още много срещи с тях в бъдеще.

На концерта присъства и авторката на сценария Юлия Манукян

Снимки: Валентина Иванова

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *